Lökrester och blöjor

Ett av den definitiva baksidorna med det något primitiva sophanteringssystemet här i Basel är lukterna, eller snarare odörerna som sprider sej i lägenheten på onsdagar, söndagar och om man slarvat.

I ett tidigare inlägg har jag berört sophanteringen här i Basel Stadt och det direkta incitamentet att hålla nere sopmängden med hjälp av de blå soppåsarna, Bebbisäckarna. Vi gör normalt av med en 35L-påse per sophämtning. Bebbisäckarna kostar 20 kr styck och går att köpa i vanliga livsmedelsaffärer.  Soporna hämtas på gatan utanför porten vid två tillfällen per vecka, i vårt fall måndag och torsdag. Eftersom det ofta är lite kämpigt att få plats i soppåsen tar man de övriga chanser som bjuds att bli av med sopor på andra sätt: Återvinna glas, konservburkar och batterier på återvinningsstationer runt om i stan samt utnyttja att man kan returnera plastflaskor, glödlampor och batterier i livsmedelsaffärer. Dessutom hämtas papper och kartong, separat förpackat, utanför porten en gång i månaden. Om man har större saker att slänga så kan det antingen lösas via att man åker till en soptipp eller att man överenskommer och betalar för det man ställer utanför dörren. Bortsett från att systemet med att ställa ut hushållssopor på gatan, vilket inte sällan görs kvällen innan de hämtas upp, är primitivt så fungerar det bra. Primitivt som i att det ibland luktar, rinner och drar till sej råttor.

Även rutinerna vid matlagning påverkas av sophanteringen. Allt som luktar blir ett problem om man bara kan ta ut soporna var fjärde dag: lök, vitlök, banan, skaldjur etc. I vårt fall handlar det framför allt lök/vitlök som vi använder i matlagningen snart sagt varje dag vårt största problem. Avfallskvarn, som är en kvarn som sitter under diskhon och maler ner soporna som sedan kan följa med vattnet är tydligen förbjudet i Basel Stadt. Den lösningen är ju annars en bra lösning om man lever i ett samhälle med god tillgång på vatten. Tidigare la vi lökrester i en egen platspåse innan vi kastade det bland de vanliga soporna men även det visar sej lukta. Numer hackar vi lökrester i mindre bitar och spolar ner i toaletten för att slippa löklukten i köket. Det är omständigt men det fungerar.

Så har vi blöjorna i papperskorgen på toaletten. Det spelar ingen roll om man använder dubbla påsar eller hur vi beter oss. På söndag och onsdag går det skönja en otrevlig odör i badrummet. Minst.

Jag undrar verkligen hur andra Baselbor bär sej åt.

800px-Onion

 

Annonser

4 reaktioner på ”Lökrester och blöjor

  1. I Zürich finns oftast uppsamlingskärl eller underjordiska depåer för zürisäcke, så slipper man förvara fulla säckar inne i lgh. (Såg f ö sopbilen som kommer o tömmer kärlen: den lyfter, tömmer och tvättar dem dessutom med högtryckstvätt innan sopgubben rullar tillbaka dem till innergården) Kanske kommer till Basel snart också? Annars brukar väl schweizarna lösa det tillfälliga förvaringsproblemet medelst balkongen.

    Liked by 1 person

    • Låter som bra Zürichlösningar tycker jag. Tack för att du delade dom med mej och mina läsare. Tills vidare löser det sej med viss lukt och ibland med hjälp av balkongen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s