Att hålla temperaturen dräglig i gammalt stenhus

Jag vet inte hur tydligt det framgått, men vi bor i ett gammalt stenhus på Utengasse i gamla stan i Kleinbasel (Altstadt Kleinbasel). När det blir så varmt som det varit de senaste dagarna och som det var hela förra sommaren så gäller det att agera smart för att slippa dö värmedöden. Handhavandet lärde vi oss av vänner från medelhavet förra sommaren.

Vi vet inte hur gammalt vårt hus är, men gissningsvis cirka 200 år. De flesta av husen häromkring är från 1200- till 1700-talet men det finns också gott om undantag. Jag tror att vi bor i ett sådant och att huset kan ha byggts omkring 1800.  Vår lägenhet har tre våningar och vanliga fönster på de understa två, på den tredje våningen, direkt under taket, finns bara sneda vindsfönster och där blir det väldigt varmt. Flera av våra fönster har utvändiga fönsterluckor och de övriga har moderna persienner. I Basel är det relativt vanligt med utvändiga schalusier på moderna hus som ersättning för äldre byggnaders fönsterluckor. Till vår balkong finns det dessutom en generös markis. Dessutom har vi köpt några golvfläktar som gör stor nytta när inomhusvärmen skall betvingas till förmån för ett mer humant inomhusklimat. Det behövs för att betvinga dagstemperaturer upp emot 35 grader och nattemperaturer på över 20 grader.

Morgonen:

Så länge det är varmare inne än ute försöker vi öppna alla fönster och dörrar för att skapa korsdrag och få in maximalt med ny luft. Man kan gärna ta fläktarna till hjälp att suga in luft i lägenheten.

Förmiddag:

Sol på framsidan som vätter mot gatan. Se till att ha stängda fönsterluckor på framsidan. Persienner på övriga våningar. I övrigt så stängt som möjligt.

Eftermiddag:

Sol på baksidan som vätter mot gården. Markisen ute för att skapa skugga. Persienner på övriga våningar. I övrigt så stängt som möjligt.

Kväll:

När det blivit svalare ute än inne försöker vi öppna fönster och dörrar för att skapa korsdrag och få in maximalt med ny luft. Man kan gärna ta fläktarna till hjälp att suga in luft i lägenheten.

Inte krångligare än så men bra mycket effektivare än vanligt korsdrag när andan faller på, vilket också krävs här.

IMG_4548

Annonser

En reaktion på ”Att hålla temperaturen dräglig i gammalt stenhus

  1. Ping: Baselpappa år två | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s