Bada i Basel

Sommartid är badtid och i Basel är sommartiden längre och hetare än i Sverige. I Basel finns det, beroende på väder, anledning att bada från och till i perioden maj-oktober. Men var skall man bada när det varken finns sjöar eller hav i närheten?

Kortaste sträcka till ett hav är nog att ta sej till Genua i Italien dit är det ca 480 km. Men vill man absolut bada i havet bör man nog sikta in sej på att flyga. Där emot finns det ett antal sjöar som ligger helt eller delvis i Schweiz. Totalt finns det ca 175 sjöar i Schweiz att jämföra med Sveriges ca 100 000 sjöar. De största sjöarna som ligger helt eller delvis i Schweiz är Genèvesjön (motsvarar Sveriges 4:e största sjö Hjälmaren), Bodensjön och Neuchâtelsjön.  Från Basel sett ligger de närmaste sjöarna i kantonen Bern.

Med ett varmt klimat där det saknas hav och sjöar behövs alternativ till långa resor. Dessa kan sammanfattas med Gartenbad, Rhen och småfloder. Då har jag undantagit simhallar och vattenland som mer hör vinterhalvåret till. I det sammanhanget måste Aqua Basilea och Laguna nämnas.

Gartenbad/Trädgårdsbad

Det finns ett antal Gartenbad (gräs- och poolområde) av olika storlek och med olika faciliteter både i Baselstadt (St Jakob, Eglisee och Bachgraben) och i  förorter med självaktning i Basel Land söder om Basel (varav Bottmingen, BettingenPratteln, Arlesheim, Reinach är de närmaste). St Jakob som är det enda Gartenbad vi besökt finns det 5 pooler, trampoliner, hopptorn, vattenrutchbanor, barnpool etc.

För att bada betalar man inträde på 5-7 CHF per vuxen och hälften för barn. Väl inne kan man köpa glass och kaffe, ha picnic, köpa lunch eller bara bada.

Utöver dessa Gartenbad bör naturbadet i Riehen ha ett särskilt omnämnande. Naturen är imiterad i detta lilla sjöbad som omsluts av ett väl formgivet skal i trä.

Rhen

Det finns några fasta badklubbar längst Rhen (Breite och St Johann) där man både kan sola och bada, men den stora attraktionen med bad i Rhen är att flyta medströms längst den norra stranden. Detta kan du läsa om på nedre delen av denna site eller i ett tidigare utförligt inlägg här på bloggen. Där beskrivs var man kan bada, Wickelfischar och mer därtill. Varma dagar är det alltid gott om folk som söker svalka genom att bada i Rhen. Sedan går man upp och ner längst floden oblygt iklädda endast bikini eller badbyxor med stopp på buvetter eller med egen picnic.

Första tisdagen efter att höstterminen (i år den 16 aug) har börjat går det officiella baselsimningen av stapeln. I år är den 36:e upplagan i detta sponsrade gratisevent där 1000-tals baselbor samtidigt flyter från Tinguelymuseet till Johanniterbron.

Småfloder

Utöver tidigare alternativ går det också bra att bada i de mindre floderna som rinner ut i Rhen. Till exempel i Wiese vid Lange Erlen eller i delar av Birs. Detta passar möjligen yngre badare bäst.

Fontäner och vattenbrunnar

Det finns en tradition i Basel att bada i stadens fontäner och vattenbrunnar när det är väldigt varmt. Första gången man ser det förefaller det märkligt, men numer lyfter man inte ens på ögonen när man ser folk sitta och dricka skumpa nedsänkta i brunnen vid konstmuseet.

naturbad_19.5.2014_047

Riehens naturbad

Annonser

3 reaktioner på ”Bada i Basel

  1. Ping: Bra klimat Basel | BaselPappa

  2. Ping: Helgen v34 | BaselPappa

  3. Ping: Lucka 17: Park im Grünen och Merian Gärten | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s