Första tiden av något nytt

Det är intressant med omställningar. Det där som händer när förutsättningar kastas om och kaos riskerar att utbryta. Det finns i det stora och i det lilla.

Jag minns när jag konsultade för en svensk butikskedja och vi lät kunder fylla i besöksintrycken i formulär varje dag. Det var så lätt att se i resultaten om det var otrygghet i personalstyrkan; hur tydligt resultaten gick ner om de anställda visste att butikschefen skulle sluta. Det är därför anställda behöver team builda efter en organisationsförändring. Och det är nog också därför dagis vill ha en lugn period efter terminsstarten för att samla ihop barnen som haft mängder med olika intryck under sommarlovet. I dagisfallet handlar det ofta om att hjälpa barnen att se varandra, skapa lugn, trygghet och respekt. I vuxenfallet primärt om att generera det lilla extra utöver summan av delarna, det där som gör att man ställer upp för laget och kollegorna när det behövs.

Det är, hur som helst, viktigt att prata om. Att göra de inblandade uppmärksamma på vad som händer och vad de antas bidra med. Att man som en del i processen har en tid av undantag med en slags uppmärksammhetssmekmånad för lärande där man är extra uppmärksam och extra reflekterande. Att bara köra på och låtsas som ingenting kommer med stor sannolikhet att slå tillbaks längre fram. Kanske är det mindre skillnad mellan team building och inskolning än man först tror.

I ett helt annat perspektiv och skala gör detta sej gällande även i familjen. Åtminstone i vår familj. I och med de första dagarna på semestern förändras förutsättningarna och förväntningarna och kaos riskerar att utbryta. Det är inte konstigt att det blir lite kaos på semestern. Det är så mycket som skiljer sej från vardagen. Man har koll på, och är synkad i vardagen, men när semestern vänder upp och ner på förutsättningarna och förväntningarna blir det osynk. I vår familj betyder det i regel en eller ett par dagar av övergående dålig stämning. Att vara observant och prioritera att sitta ner och prata om det är i regel tillräckligt för att återfå rimlig harmoni.

Just nu sker det omvända. Vi försöker motvilligt återanpassa oss till vardagen.

För övrigt: Klockan sex i eftermiddag krockar Rhensimmet med Sveriges OS-semi i fotboll. Vi väljer Rhensimmet och picnic med vänner vid Rhen. Möjligen kompletterat med radio via mobilen.

img_0075

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s