Östsvensk turné

Traditionen med att vi gör en östsvensk turné existerade redan innan vi flyttade till Schweiz. Vi har historia, släkt och vänner på östra sidan av Sydsverige och att vi dessutom fattat sådant tycke för Astrid Lindgrens Värld gör turnén till ett naturligt inslag i varje semester. Hade det legat lite närmare hade kanske besöken istället kunnat bli flera korta resor, men nu passar turnéformatet bra. Nackdelen är dock att när turnédatumen väl är satta är de svåra att ändra på om något skulle inträffa: om det blir roligare än man tänkt sej och man vill stanna en natt extra någonstans eller om man blir sjuk längst resan. Trots den inledande avstickaren till Orust handlar turnén om besök i Östergötland, Södermanland och Småland. Årets turnédatum blev:

 • 2-3 augusti: Anna, Bosse med familj. Halsenabb, Orust.
 • 3-5: Jörgen, Anna med familj. Normlösa, Östergötland.
 • 5-7: Jennies pappa Roger & Kristina samt besök hos Jennies farfar Olle, Nyköping
 • 7-8: Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby ihop med Tomas och Linda-Marie med familj.
 • 8: Stopp hos Marlene, Henrik med familj i Jönköping.
Fest i Normlösa

Jörgen och Anna, två av våra bästa vänner flyttade från Linköping till Normlösa när dom skaffade barn för knappt tio år sedan. Under dagarna i Normlösa tokleker LG nonstop med Normlösasonen. Det har blivit en tradition att vi har fest här när vi kommer förbi på vår turné. En fest där vi får möjlighet att träffa gamla och nya vänner från vår tid i Linköping samt några av av Jörgen & Annas nya vänner från Normlösa. Jag och Jennie hoppas dessa fester är repetitioner inför en kommande bröllopsfest, men det skulle vi inte säga högt.

Marknader

Vi fick möjligheten att delta vid två stadsfester under Sverigeturnén. Två stadsfester som är sorgligt lika varandra trots sina mycket olika ursprung: Skänninge marken och Nyköpings festdagar. Det fick mej att tänka. Och jämföra.

 • Utseende och upplägg var relativt lika varandra:
  • Mängder av marknadsstånd med mycket liknande utbud bestående av plastleksaker, krims-krams, kläder i grälla färger med stora tryck och loggor, munkar och godisremmar, lotter och endast i undantagsfall lokal mat (honung, senap, korvar etc) och hantverk (trä, skinn, stickning etc)
  • Axels tivoli förgyllde båda kalasen; dock med två olika tivolin med olika biljettsystem och med olika attraktioner.
  • Enskilda lokala events (målgång i Swimrun, talangtävlingar etc)
  • I Skänninge fanns det  politiska tält (Jag såg att Sd hade två; S, C, L, M hade var sitt).
  • I Nyköping fanns det artister & öltält

Mycket olika historia har gett två nästan identiska marknader. Nyköpings festdagar är en typisk stadsfest som gärna berättar om sin bakgrund; startade som Nyköpingskarnevalen ”redan 1987”. Skänninge markens traditioner är över tusen år och stammar från tiden då Skänninge var en viktig handelsstad.

Det går inte låta bli att tänka på vilken funktion Skänninge marken har haft historiskt och vad den nu har blivit. En gång i tiden var det det årliga tillfällen att handla djur och ovanliga och livsnödvändiga varor, att träffa människor som inte kom från egna socknen, nöje etc. Det var ett par dagar om året som världen kom till Skänninge.

Astrid Lindgrens Värld

Sommar, Astrid Lindgren, välgjorda men enkla nöjen, starkt barnfokus, prisvärt, fängslande historier, familjeidyll och pannkakor. ALV samlar, likt de bästa av Astrids sagor, några av de finaste och mest grundläggande perspektiven från en svensk barndomsidyll (vad det nu är). Vi upptäckte ALV relativt sent, men har sedan dess varit där nästan varje år. Vi lär återkomma redan nästa år.

 

img_2390

Törnrosdalen, Astrid Lindgrens Värld

Annonser

2 reaktioner på ”Östsvensk turné

 1. Ping: Sverige sommaren 2016 | BaselPappa

 2. Ping: Mitt i höstmarknaden, Herbstmesse. | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s