Sverige sommaren 2016

Nu var det snart en vecka sedan vi gick in i den Baselska värmeväggen som stod utanför flygplanet när vi anlände till Mulhouse flygplats i söndags. Jag beskrev de första känslorna i Tillbaks i Basel.  Tidigare i veckan skrev jag också om min fotbollssommar och om vår Östsvenska turné som vi företog oss Sverigevistelsens näst sista vecka. I detta inlägg tänker jag försöka summera vår sommar i Sverige med hjälp av lite nedslag därifrån. En sommar i Sverige mellan fotbolls-EM och sommar-OS.

Balans mellan planerat och oplanerat

Eftersom Jennies sommarsemester precis sammanföll med vistelsen i Sverige var det viktigt att få till balansen mellan oplanerat och planerat på ett bra sätt. Dels få behövlig kravlös vila och dels hinna med så mycket socialt umgänge som möjligt. Man vill verkligen hinna med både och, men blir det för snedfördelat blir det misslyckat. I år blev balansen ganska bra. Mest vila och oplanerade dagar i början, när vilan behövdes som bäst och sedan mer social och planerad tid mot slutet, inklusive vår Östsvenska turné.

Väder

Min katalanska kompis Esther förstår inte varför schweizarna är så upptagna med att prata väder. Men om man lever i solosäkra Schweiz eller Sverige är väder och väderprognoser av väsentligt större vikt än om man kommer från solsäkra Costa Bravakusten.

Första tiden i Sverige var det riktigt bra väder och under en knapp vecka gjorde vi inte mycket mer än att planera var vi skulle bada, vad vi skulle packa för picnic och vad vi skulle grilla på kvällen. Sedan blev det lite mer varierat normalväder en tid innan det blev bättre igen för att avslutas med tröja och regnjacksväder innan vi skulle in i den där heta väggen.

I år var det nog sammantaget medelväder i både Basel och på Västkusten (där vi spenderade större delen av semestern), till skillnad från i fjol då det var extremt bra väder i Basel och extremt ostadigt i Sverige.

Pokémon GO

Det är omöjligt att reflektera om sommaren 2016 utan att nämna Pokémon GO. Företeelsen som omdefinierat begreppet löpeld med sin extremt snabba spridning och fundamentala genombrott (detta har jag skrivit mer om tidigare). Barn och ungdomar har rört på sej, varit ute och träffat nya vänner. Och företag nära viktiga platser i spelet har kunnat erbjuda varor och tjänster till Pokémonspelare. Ändå  har det pågått en debatt om huruvida Pokémon är bra eller om spelet måste begränsas.

Jag kommer inte glömma morgonen hos mina föräldrar dagen då Pokémon GO släpptes på svenska. 9 av de först 10 personer vi mötte på vår (Pokémon-)promenad var ute och jagade japanska figurer i Floda.

Inkvartering

Större delen av dagarna i Sverige bodde vi i mina föräldrars gästrum. Hjärtligt, om än lite trångt. Men det säger sej självt när man bor 6 personer i en lägenhet gjort för två. Men bortsett från några tillfällen när jag kände att vi bredde ut oss för mycket på toaletten, på köksbordet, i soffan och på golven samtidigt så tycker jag att det gick väldigt bra.

I samband med att vi haft gäster här i Basel har vi kunnat reflektera lite över hur man är en bra gäst och försökt hitta hur vi ville vara.

I samband med lite utflykter och vår turné bodde vi en eller ett par nätter hos andra och det kan lätt bli lite ansträngt, men våra släktingar och vänner har verkligen varit fina värdar. Så i sommar har vi funderat lite även över det perspektivet.

Vänner

Man älskar ju sina vänner och i vanliga fall håller man ju kontakten via sociala medier, och under veckorna i Sverige försöker man träffa så många man kan (på ett rimligt sätt). Och dom man inte träffat vid tidigare försök försöker man prioritera på senare. Och ibland kräver det en resa och en övernattning, medan det i andra fall blir en riktigt lång promenad. Ibland kommer man in i den där fina stämningen, ibland inte.

Tyvärr tillhandahåller verkligheten vara ett visst antar timmar per dygn och dygn per vecka. Realiteten är att man inte hinner träffa alla de vänner man vill. Men det blir fler tillfällen framöver och när dom dyker upp gäller det att ta dom.

Årets smak

De senaste somrarna har jag av någon anledning snöat in på ett par olika smaker. Det har till exempel varit grilltillbehören Ajvar och Crème fraiche Parmesan/vitlök och Citronfromage.

Men årets smak har varit Picklad rödlök. Ett bra sötsyrligt tillbehör som är bra till det mesta, inte minst till grillat. Och det är inte bara jag som fallit för den inlagda löken utan den har stått på många bord vi suttit vid i sommar även utan vår omsorg.

Sista dagarna

Trots att de sista dagarna var välplanerade med släkt, vänner och lite Sverigeshopping hann vi inte med allt vi tänkt. Framför allt hann vi inte träffa vänner i den utsträckning vi hade hoppats. Så har det varit vid varje besök i Sverige så här långt.

Resekänslor

Vi längtade hem dagarna innan vi lämnade Basel och vi längtade hem dagarna innan vi lämnade Sverige. Det var möjligen lite mer blandade känslor inför den senare. Och så skall det nog vara.

13895563_10154409880591202_8121808991702416245_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s