Vann rätt land i Rio?

Olympiska spelen i Rio de Janeiro är slut. Trots att jag varit rätt kritisk mot Viasats produktion har det i mångt och mycket sett ut som en succé i TV-rutan.

Slutet av OS såg jag mestadels via BBC som båda via flera TV-kanaler, sociala medier, relevanta sammandag, bra analyser, bra på webben, med bra gäster och gott om folk som syntes på plats gjort ett kanon-OS. Inte minst i Dan Walker’s studio direkt från Copacabana i BBC 4.

En sak som jag funderar på under till exempel ett OS är hur bra resultaten matchar förväntningarna totalt sett. Det är lätt att dras med när journalisterna drar igång och nästan alla idrottare blir guldhopp. Och jag vet inte hur många medaljer kvällspressen tippade på, men det är ju under själva tävligen som haussningen är som starkast. Vi vill ju så gärna att våra atleter skall överträffa sej själva just här och nu. Tyvärr blir det ju en grogrund till besvikelse.

BBC har gjort ett teoretiskt resonemang kring hur man totalt sett skulle kunna prediktera medaljutfall och kommer fram till att senaste prestation på kort sikt är det viktigaste. Egentligen inget överraskande även om det vore intressant att hitta ett sätt som skulle kunna prediktera lite mer generellt.

Nu när OS är över och medaljligan ser ut som den gör så undrar man ju vilka som lyckats respektive misslyckats. Jag vill klargöra att alla guldmedaljörer har lyckats, men jag tror att du läsare börjar förstå vart jag är på väg. Om USA’s dreamteam i basket hade tagit silver hade det varit ett misslyckande, medan Sveriges fotbollssilver var en seger av bragdformat.

I statistikens värld pratar man om väntevärde, det vill säga det förväntade utfallet. Siten Olympic medals predictions predikterade vem/vilka som skulle ta samtliga medaljer före OS. Tipset för Sveriges del var totalt 11 medaljer fördelat på 3 guld (2* Sarah Sjöström + Henrik Stenson), 2 silver och 6 brons.

Sveriges Olympiska Kommittés målsättning var ”bättre än OS i London” då Sverige tog 1+4+3=8 medaljer. Jämfört med 11 medaljer varav 3 guld är ju SOKs mål väldigt defensivt. Man ansåg alltså att man kan vara nöjd även vid en viss relativ underprestation.

På Olympic medals predictions site kan man nu jämföra tips med utfall. Per enskild gren stämmer det inte så jättebra, men på ackumulerad nivå blir det ganska bra. Möjligen med undantag av Team UK som gjorde ett mycket bättre OS än vad någon hade anat inför spelen i Rio de Janeiro.

Det finns fler som predikterat OS-tävlingarnas utfall, Sports Illustrated och Gracenote (före detta Infostrada) men jag lyfter OMP eftersom de var de första jag hittade och att dom är transparenta och delar med sej av sina analyser gratis.

Ett par uppdateringar:

Min vän Paul delade en annan artikel i ämnet från Nya Zeeland där man väljer att dela medaljer per capita för att nå toppstriden i medaljligan.

Även the Telegraph har experimenterat med lite alternativa medaljligor efter ekonomi, befolkning, antal aktiva etc.

Nu återstår det att någon flink med massor av tid räknar ut vem som gjorde den bästa prediktionen.

Screen Shot 2016-08-22 at 15.58.17 Screen Shot 2016-08-22 at 15.58.58

Medaljligan och Sveriges medaljfacit

Screen Shot 2016-08-22 at 15.59.19 Screen Shot 2016-08-22 at 15.59.08

Prediktionen och utfallet för Sveriges 11 medaljer vid OS i Rio.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s