Bra klimat i Basel

Tiden går fort. Nu är det nästan två veckor sedan vi gick av planet och in i den där  Baselska värmeväggen. Det var närmast en tropiska känsla när vi gick av planet på Mulhouses flygplats efter semestern i Sverige. Det är i sej nästan svårt att förstå. Svårt att förstå att man inte förstår att det är en väsentlig klimatskillnad mellan Göteborg och Basel. Men så är det. Spontant innan jag läst in mej skulle jag ha sagt att främsta skillnaderna är att Basel har högre temperaturer på sommarhalvåret och mindre vind.

Det råder tempererat klimat såväl i södra Skandinavien som i stora delar av centraleuropa.  Basel ligger drygt 300 meter över havet, medan Göteborg ligger vid havsnivån.

Men när man går in i tabeller och diagram visar det sej vara mindre skillnad än man tror. Året runt är det i genomsnitt 2-4 grader varmare i Basel än i Göteborg. Vilket låter märkligt med de två senaste åren som erfarenhetsbank då det sommartid snarare skilt 10 grader på daglig basis. I perioder är det medelhavsklimat här med 30-35 grader en eller ett par veckor i sträck och inte sällan tropiska nätter (temperaturen understiger inte 20 grader) där emellan. Förhoppningsvis förekommer det åska och skyfall mellan varven.

Jag hittar inte bra och jämförbar statistik för vind, men sluter mej ändå till att kuststaden Göteborg har med vind än inlandsstaden Basel. Det gäller säkert i allmänhet men framför allt är det stor skillnad vid maximal vindstyrka som är väsentligt högre i Göteborg.

Vad gäller nederbörd är det, hör och häpna, så att det regnar mer i Basel än i Göteborg. Men det kommer oftare kvälls- och nattid, eller som skyfall än det ihållande regn som förekommer om höstarna i Göteborg.

På det hela taget är det alltså ett bättre, eller möjligen väsentligt bättre klimat i Basel än i Sverige med medelhavsklimat under de långa somrarna. Detta förutsätter naturligtvis att man gillar värme. I Sverige kan det nog sägas råda konsensus om att temperaturen är bättre ju högre den är, medan man som boende i varmare länder har en favorittemperatur kring vilken det både kan bli varmare och kallare. Själv gillar jag ungefär 25 grader och har svåra dagar just nu när temperaturen om dagarna är ca 35 eller precis därunder.

För ett weekendbesök till Basel är nog vår/försommar eller sensommar/höst att rekommendera.

Märkligt nog var det ingen som nämnde klimatfördelen för oss när rekryterarna försökte locka oss att flytta Basel. Med tanke på hur svältfödda skandinaver normalt är på fint väder och varmare klimat torde det varit en självklar tråd att dra i. Efter att ha hört mej för bland andra svenskar här i Basel vet jag att även andra rekryterare missat att nämna denna klimatfördel.

PS: Jag är naturligtvis fruktansvärt besviken över att Blåvitt inte lyckades ta sej in i Europa Leagues gruppspel igår. Jag lämnar detta ämne tills vidare.

PS2: Vi går mot en händelserik helg till mötes: Ölmarknad idag, 40-årsfest imorgon, St Jakob på söndag och streetfoodfestival på kvällen. Jag gissar att det finns anledning att återkomma till detta.

Klimagürtel-der-erde

Det gröna på kartan symboliserar tempererat klimat.

 

basel-climate-graph

gothenburg-climate-graph

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s