Vår bar Concierge skall stänga

I bottenvåningen på vårt hus ligger det en liten trivsam bar med höga kulturella ambitioner vad gäller dryck, musik, konst etcetera. Den första oktober 2016 är det fem år sedan Concierge öppnade, men den första oktober 2016 är också stängningsdatumet för vår bar.

För 10-15 år sedan var kvarteren vi bor i sådana man besökte för att trotsa sina föräldrar. Området karaktäriserades av att det var nedgånget, bråkigt, droger, prostitution och svartklubbar. För fem år sedan, då staden börjat röja upp i dessa stads- och Rhennära kvarter, fanns det ytterst lite som lockade här. Concierge bröt ny mark och banade samtidigt väg för flera andra att göra samma sak.

Möjligen ser den inte mycket ut för världen, Concierge, men vår lilla bar som drivits av ett kompisgäng med olika intressen men en gemensam passion har en unik och lokal atmosfär. Baren drivs av ett 40-tal medlemmar som en ideell förening och är därmed skattebefriade i Schweiz. Eftersom den formen är skattebefriad är denna kooperativa företagsform vanligare i Schweiz, inte minst för mindre barer. Andra ideella föreningar i landet som knappt rullar några pengar alls är till exempel FIFA och UEFA.

Den avlånga baren har sin entré inne i trappuppgången från vilken man kommer in i det enda rummet, väl inne ser man allt där är att se: den rougha men patenerade interiören, ständigt uppdaterad konst på väggarna, tips om lokala events, några tidningar och bardisken med tillhörande dryckesalternativ. Utöver att vara trogna Ueli som bryggs i kvarteret intill, finns ett brett utbud av gin och bourbon och naturligtvis allt det där man kan förvänta sej av en bar. Vad gäller alkoholfria alternativ har man ansträngt sej lite, avstått de enklaste alternativen, Coca Cola och Pepsi, och istället hittat några tyska sorter med smak av bland annat enbär och fläder. Samt en Cola. Det serveras också nötter och lite matigare snacks och plockmat som tillreds på annan ort eftersom baren saknar kök. Utöver ett halvdussin bord inne står det upp emot ett fullt dussin bord på utsidan längst Utengasse under kulörta lampor. Men det är inte drinkarna, musiken, lamporna eller tilltuggen som blivit Concierges framgångsrecept, även om varje del i helheten bidrar. Det är den trevliga och prestiegelösa atmosfären.

Här träffas vänner över ett glas vin, stamisen som har med sin hund, kollegor för After Work (Eller som vi säger i Basel: Apero), en baselpappas familj en fredag mellan jobb/skola och tacos, solstekta Rhenbadare som fått nog, Clique:ar för att släcka törsten efter ett rep, kompisgäng över drinkar innan en utekväll, par på väg i natten, skrattande sällskap, ensamma nattsjälars sista anhalt. Alla ses här, alla är välkomna och det är nära mellan borden och samtalen.

2011 skrev Basler Zeitung om öppningen av en ny bar i Kleinbasel.

I samband med att baren fyllde ett år, hösten 2012, gav man ut en tidning om resan så långt och det vittnar om att det krävdes omfattande arbete för att starta och komma igång med detta projekt. Men tidningen berättar också om den höga ambition man haft avseende musik, konst, kultur etcetera

Concierges 15 minuter av kändisskap inföll i januari 2014 när New York Times i sitt resereportage 36 timmar i Basel hade med baren på framskjuten plats både i text och bild.

Concierge är också Topp-3 när livsstilssiten Globesession listar sina favoritbarer i Basel och man har också en given plats i den nyutkomna boken om 111 ställen man måste se i Basel.

Nu är sagan om Concierge snart all. Det har nästan uteslutande varit kul att bo ovanpå en bar. Visst har det varit en del liv sena nätter och röklukt som sipprat in i lägenheten när man varit tvungen att ha öppna fönster, men dom har undantagslöst hört av sej och berättat vad som händer, bjudit in till fest och förvarnat om det skall bli lite sent. Och med en så respektfull relation har det varit enkelt att stå ut de fåtal nätter om året som det varit för mycket ljud för sent. De positiva minnena väger över med bred marginal: den goda relationen, skratten och livet på gatan utanför, musikuppträdanden på trotoaren, de små samtalen när man är på väg in eller ut ur lägenheten och en bjudöl då och då.

Här skriver Tages Woche om stängningen.

Under försommaren frågade jag lite konfunderat varför dom hade underlägg från en annan bar i området och det var då jag fick veta att dom precis bestämt sej för att stänga Concierge. Härom dagen när konstnären som gör tavlorna som brukar hänga i baren kom hit för sin sista upphängning passade jag på att fråga lite. För fem år sedan var alla passionerade för projektet, dom hade inga karriärsjobb, inga barn eller tidskrävande intressen utan enades i och kring baren. Idag ser det annorlunda ut och baren är inte längre högsta prioritet för allihop, dom har barn, andra intressen och tidskrävande jobb. Allting har sin tid, och det är dags att gå vidare innan det blir slitningar mellan dom som gör större och mindre insatser i baren. Så det är med både glädje och sorg dom stänger Concierge den 1 oktober 2016.

Här kan man läsa lite mer om fastigheten (och vår lägenhet) på Utengasse.

concierge_bar_03

 

img06

 

concierge_bar_01

 

images-cms-image-004697534

Annonser

3 reaktioner på ”Vår bar Concierge skall stänga

  1. Ping: Lucka 24: Rheingasse | BaselPappa

  2. Ping: Tillbaks med en uppdatering | BaselPappa

  3. Ping: Tapasbaren invigd | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s