LGs skola hösten 2016

LG är ju nu 10 år och går nu i fjärde klass på Academia och precis som i Sverige har allvaret och studiebelastningen tagit ett rejält steg uppåt jämfört med hur det var i tredje klass. Dessutom i nya klassrum med flera nya lärare. Men livet för en svensk 10-åring i Basel innehåller mycket mer än pluggande.

Tidigare i höstas uppdaterade jag lite generellt om hur vi har det och hur vår vardag ser ut här i Basel. Jag utlovade då också en fördjupning om hur LG har det i skolan och nu är det dags för den uppdateringen. Jag har flera gånger tidigare bloggat om Academia International School, skolan där hon går: generellt om upplägget, om läget i skolan hösten 2015 etcetera. Använd sökfältet ovan för att hitta fler bloggposter i det ämnet eller om annat du är nyfiken på. Vid det här laget finns det över 220 bloggposter att välja bland.

Under de första åren har skolan inneburit ett tydligt fokus på matematik och på språken tyska och engelska (undervisningsspråk varannan vecka). Utöver de huvudämnena har hon också haft Projekt (tvärvetenskapligt ämne med grund i några av NO- och SO-ämnena), Idrott, Simning, Franska, Musik, Konst (kombination av bild och light-slöjd). Här i fjärde klass har NO- och SO-ämnena (främst Historia, Geografi och Biologi) fått en mer framträdande roll i undervisningen. I övrigt är det samma ämnen som i trean.

Det går fortsatt bra för LG i skolan och jag tror den utökade utmaningen passar henne rätt bra, inte minst med mer variation. Samtidigt var starten med fokus på matte som hon alltid varit duktig på och språken som var helt nya för henne utmärkt. Det var en tuff start som vi kunde lära av allihop. Både i Tyska och Engelska deltar hon numer i undervisningen för dom som har dessa språk som förstaspråk och i matte får hon kompletteringsuppgifter från årskurs fem och sex. Matte är också LGs favoritämne av huvudämnena.

Det är långa dagar. Skolan öppnar kl 8 om dagarna och undervisningen startar med samling när skolbussen kommit, det vill säga strax efter 8:30. Måndagar, tisdagar och torsdagar går LG i skolan till 16:30 . Och i år är idrotten åter dagens sista ämne (torsdag) varför det inte gör så mycket att dom inte duschar efter lektionen. Onsdagar och fredagar slutar undervisningen vid lunch.

Måndagar, onsdagar och torsdagar går LG i en timmes lärarledd läxklubb efter skoltid i skolans regi Något som vi betalar extra för men som gör att LG slipper tänka på läxor på sin fritid. Nackdelen är dock att det blir lite svårare för oss här hemma att hänga med i vad LG gör i skolan.

Onsdagar är det Svenska skolan i Bottmingen mellan 15:50 och 17:30. Vi åker i regel dit tillsammans och medan LG är i Burggarten-skolans nyrenoverade lokaler fikar, promenerar eller leker jag med lilla L och/eller en kompis eller förälder från Svenska skolan.

På fredagar har LG 40 minuter Pianolektion efter skolan följt av repning med skolbandet där hon numer är med och sjunger i. I samband med kommande Halloweenfirande hoppas vi föräldrar få se det första resultatet av detta.

Detta ger långa dagar:

  • Måndag: 8:30-17:30
  • Tisdag: 8:30-16:30
  • Onsdag: 8:30-17:30 (Svenska skolan)
  • Torsdag: 8:30-17:15 (LG slutar lite tidigare)
  • Fredag: 8:30-15:15

Efter skolan finns det inte mycket tid för lek eller aktiviteter om vardagarna, men LG tränar handboll med en lokal Baselförening, ATV, på tisdagar och torsdagar mellan 18 och 19:30.

Sedan denna höst har LG har sitt eget månadskort och reser oftast på egen hand till och från skolan med spårvagn 8.  Och även om man följer med träffar hon ofta sina skolkamrater på vagnen och avslutar ändå resan ihop med dom. Någon gång har hon till och med tagit bussen själv till Svenska skolan.

Normalt sett får vi i regel hem en rätt trött 10-åring på fredag eftermiddag och lek och kompistid förläggs i huvudsak till helgerna. Kompisarna kommer antingen från Academia eller Svenska skolan.

img_6374

 

Annonser

En reaktion på ”LGs skola hösten 2016

  1. Ping: Lilla L, livet hösten 2016 | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s