Schweiz och #schweiziskhet: Introduktion

Någonting som fascinerat mej med Schweiz är kontrasten mellan brokigheten och den starka sammanhållande nationalkänslan. Jag kan inte påminna mej ha upplevt en starkare nationell stoltheten än jag möter här i Schweiz. I allehanda olika produkter, inklusive självklart matvaror ser man flaggan, landets konturer och ett stolt löfte om att produkten är Schweiztillverkad. Till och med på Coca Cola-flaskorna, denna import av amerikansk livsstil, ser man symbolen för att denna flaska svart sprudlande läsk är tillverkad i Schweiz. Under den unikt kvadratiska röda flaggan med det vita korset ryms 26 autonoma kantoner vars självständighet slås fast i konstitutionen och vars regler spretar i så olika riktningar att man måste lära helt nytt som om man flyttar till ett annat land när man byter kanton. Dessutom har Schweiz fyra officiella språk med de barriärer som det skapar i form av media, opinion och kultur. Vad blir då summan av dessa pusselbitar? Vad har man gemensamt? Vad är #schweiziskhet egentligen?

Jag har ägnat mej en del åt frågan om #schweiziskhet. Både egna tankar och studier, diskussioner med Schweizare och expats som bott här länge och nykomlingar med öppna ögon och huvudet på skaft. Detta blir naturligtvis inte någon helt korrekt och uttömmande svar, men jag tror mej ha funnit en hel del svar.

Följ gärna med denna veckas reflekterande kring #schweiziskhet här på #Baselpappa. Du är självklart välkommen med frågor, reflektioner och kommentarer så skall jag försöka få med det i slutet av veckan.

För tydlighetens skull, trots att du och alla andra läsare förstår det, vill jag förtydliga att det jag i veckan kommer publicera om Schweiz, schweizare och #schweiziskthet är en generaliserande bild. Egenskaperna tillsammans med exempel syftar till att beskriva hur landet jag bor i och dess befolkning i genomsnitt skiljer sej från resten av västvärlden. Det finns sannolikt ingen människa, i Schweiz eller någon annanstans, som är precis så här.

Veckan i #schweiziskhet innehåller:

imgres

Annonser

11 reaktioner på ”Schweiz och #schweiziskhet: Introduktion

  1. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Neutralitet och Självbestämmande | BaselPappa

  2. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Konstitution och Direktdemokrati | BaselPappa

  3. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt | BaselPappa

  4. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Främlingsfientlighet | BaselPappa

  5. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Noggrannhet och trygghet | BaselPappa

  6. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Summering | BaselPappa

  7. Ping: Baselpappa år två | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s