Schweiz och #schweiziskhet: Neutralitet och Självbestämmande

Någonting som fascinerat mej med Schweiz är kontrasten mellan brokigheten och den starka sammanhållande nationalkänslan. Under den unikt kvadratiska röda flaggan med det vita korset ryms 26 autonoma kantoner vars regler spretar i så olika riktningar att man måste lära helt nytt som om man flyttar till ett annat land när man byter kanton. Dessutom har Schweiz fyra officiella språk med de barriärer som det skapar i form av media, opinion och kultur. Vad blir då summan av dessa pusselbitar? Vad har man gemensamt? Vad är #schweiziskhet egentligen? Läs måndagens utförligare introduktion.

Följ gärna med denna veckas reflekterande kring #schweiziskhet här på #Baselpappa. Du är självklart välkommen med frågor, reflektioner och kommentarer så skall jag försöka få med det i slutet av veckan. Idag är det den första egenskaperna, Neutralitet och Självbestämmande.

Neutralitet

En viktig komponent i schweiziskheten är naturligtvis neutraliteten. Inte bara som förhållningssätt till omvärlden utan också som sammanhållande kraft: Vi, den markerade delen på kartan har funnits sedan 1291, hållit ihop sedan 1499 och har gemensamt stått utanför militära konflikter sedan 1848. Tidigt införde man också i konstitutionen regler om att Schweiziska trupper inte skulle verka utanför landet. Det stora genombrottet för Schweiz neutralitet skedde dock i samband med 1900-talets första hälft då Schweiz, trots sitt centrala läge mitt i Europa förklarade sej neutral under båda världskrigen. Trots oro om motsatsen anfölls Schweiz aldrig varför den neutrala linjen hyllades och kom att bli en viktig del i landets varumärke.

Neutraliteten finns även i konstitutionen där landets regering och statsöverhuvud, Förbundsrådet, sköts av ett valt kollektiv om sju personer från de fyra största partierna som agerar gemensamt.

Autonomi

Autonomin är viktig både för landet Schweiz, men också påtagligt i den Schweiziska vardagen. Ingen skall komma och bestämma över mej. Särskilt inte någon utifrån, eller någon som tycker att den är värd mer än mej. Schweiz är på många sätt ett sköt-dej-själv-och-skit-i-andra-samhälle. Det blir som allra tydligast om man tillrättavisar andras barn (det är ett stort no-no här; en gräns jag passerat ett par gånger och hamnat i konflikt med andra föräldrar). Men följer man bara reglerna och stänger ordentligt om sej så kan man räkna med att få vara i fred. Allt detta är samtidigt motsägelsefullt: I den sociala vardagen möts alla sorters människor på samma arenor (restaurangen, spårvagnen etcetera) och där uppfattar jag oss oftast som jämställda och att vi hjälper varandra för bästa möjliga gemensamma resultat.  Det är i sammanhanget också något paradoxalt att det finns ganska gott om frihetsinskränkande regler (till exempel att öppna parker har stängningstider, massor med förbud mot vad man får göra på söndagar)

Vikten av att välja fritt

Det fria valet handlar om att man värderar friheten och utrymmet att kunna ta helt egna beslut väldigt högt. Värdet av det fria valet värderas så högt att det blir svårt att låta minsta minskning at valfriheten ingå i en deal där man kan få/vinna annat eftersom det valfriheten har ett så högt värde. Det man kan vinna i ett internationellt samarbete anses sällan väga upp. Min bedömning är att en väsentlig del av valet att vara neutral handlar om att kunna välja helt själv och inte tvingas avstå några möjliga valalternativ.

Inskränkt rörelseutrymme och risk för förlorad frihet gjorde att det dröjde ända till 2002, och då efter en jämn folkomröstning innan Schweiz blev medlem i FN. Och efter en folkomröstning 1992 avstod Schweiz EU-medlemsskap, mycket på grund av risken att förlora valfrihet. Landet samarbetar nära EU men det förhållandet är inte okomplicerat då EU ställer krav på sina samarbetspartners, krav om friare handel, flyktingmottagande etcetera som minskar Schweiz möjlighet till totalt självbestämmande (intressant inslag i ämnet från Studio Ett).

Veckan i #schweiziskhet innehåller:

 

autonomy-ethics_af9638f247e170c8

 

Annonser

6 reaktioner på ”Schweiz och #schweiziskhet: Neutralitet och Självbestämmande

  1. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Konstitution och Direktdemokrati | BaselPappa

  2. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt | BaselPappa

  3. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Introduktion | BaselPappa

  4. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Främlingsfientlighet | BaselPappa

  5. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Noggrannhet och trygghet | BaselPappa

  6. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Summering | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s