Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt

Någonting som fascinerat mej med Schweiz är kontrasten mellan brokigheten och den starka sammanhållande nationalkänslan. Under den unikt kvadratiska röda flaggan med det vita korset ryms 26 autonoma kantoner vars regler spretar i så olika riktningar att man måste lära helt nytt som om man flyttar till ett annat land när man byter kanton. Dessutom har Schweiz fyra officiella språk med de barriärer som det skapar i form av media, opinion och kultur. Vad blir då summan av dessa pusselbitar? Vad har man gemensamt? Vad är #schweiziskhet egentligen? Läs måndagens utförligare introduktion.

Följ gärna med denna veckas reflekterande kring #schweiziskhet här på #Baselpappa. Du är självklart välkommen med frågor, reflektioner och kommentarer så skall jag försöka få med det i slutet av veckan. Idag fortsätter jag med fler viktiga delar av schweiziskheten: Liberalt och Konservativt

Schweiz är både liberalt och konservativt samtidigt. Ett försiktigt och lite gammeldags land med ett delvis liberalt ekonomiskt förhållningssätt. Lagstiftandet är en här en där:  Protektionistiskt och icke-paternalistiskt. Paternalism i det här fallet innebär att samhället begränsar individens frihet med individen i åtanke, såsom lagar om cykelhjälm, rökning, säkerhetsbälte. Sedan jag fått lite mer erfarenhet av livet i Schweiz har det alltid känts lite märkligt att svenska liberaler varit så förtjusta i det i huvudsak konservativa Schweiz, men jag antar att det är de liberala delarna av ekonomin och icke-paternalismen man fokuserat på. Och på direktdemokratin.

Liberal ekonomi

En viktig del i Schweiz historia, har varit deras starka, stolta och fria ekonomi som beror på att man varit bra på att attrahera pengar, bland annat med hjälp av ett liberalt skattesystem och på den tidigare strikta banksekretessen. Här återkommer autonomin och sköt-dej-själv-tankegångarna: Ingen skall lägga sej i någon annans ekonomi och de olika kantornerna får bestämma själva. Det gör att kantonerna har väldigt olika skattesystem, skatteregler och skattenivåer vilket i sin tur gör att olika regioner i landet har olika fördelar och anrikar vissa företeelser. Genom att specialisera sej på olika saker har många kantoner hittat en egen nisch där man kan bli experter och utveckla tjänsten ännu mer. Till exempel är nästan alla schweiziska hyrbilar registrerade i Appenzell Innerrhoden och en oproportionerlig del av världens storföretag är registrerade i Zug.

Schweiz har generellt låga skatter och en begränsat utbyggd offentlig sektor. Många saker som betalas via skattesedeln i Sverige får man betala personligen för i Schweiz. Både i det privata och i det offentliga. De mindre utbyggda socialförsäkringssystemen ersätts med privata försäkringar och väljs i linje med plånbok och behov. På detta sätt blir man van att betala för det man behöver.

Icke-Paternalism och personlig integritet

Schweiz är på många sätt som sagt ett sköt-dej-själv-och-skit-i-andra-samhälle. Och det finns relativt få lagar som inskränker individens frihet så länge den friheten inte påverkar någon annan: liberal syn på narkotika, ingen tvång med cykelhjälm,

Schweiz har precis röstat igenom en lag som möjliggör avlyssning av telefon och internettrafik i syfte att bekämpa terrorism, något man tidigare saknat.

Det var bättre förr

Trots den liberala ekonomin är Schweiz i grunden ett konservativt land. Det tycks råda en Inte-onödigt-bråttom-filosofi här som kan uppfattas både som livsbejakande men också hindrar allt för mycket snabba framsteg och ifrågasättande av dagens paradigm. Och trots att Schweiz toppar innovationsindex framstår vardagen inte speciellt innovativ. Snarare har man högt förtroende för fungerande lösningar och beprövade metoder. I en era av snabba steg framåt, ofta i betaversion tycks Schweiz gärna avvakta barnsjukdomarna och hoppa på tåget i nästa skede även om det möjligen är lite dyrare.

Erfarenhet, traditionell kunskap och kompetens värderas högt. Nyfikenheten och ifrågasättande har inte en lika uppburen roll här. Det finns gott om gamla traditioner som fortfarande har en viktig funktion i dagens Schweiz. Vidmakthållande av äldre traditioner är en viktig del av vardagen.

Ur ett familjeperspektiv skall vi inte glömma att Schweiz är ett land där kvinnorna sent fick rösträtt, där det är svårt att skilja sej, där vissa privata hyreskontrakt fortfarande skrivs på minst 5 år och där barnen går hem på lunchen för att äta med de arrangemang det kräver.

Schweiz har ett av världens mest subventionerade jordbruk. Jag tror att det är den nationella stoltheten och behovet av att vara oberoende som är bakgrunden. För att försäkra sej om att ha tillgång till pålitliga livsmedel subventioneras landets jordbruk. Och för att det, ofta småskaliga, jordbruket skall kunna klara konkurrensen från hårdare pressade bönder utifrån lägger man på rejäla införselskatter på importerat livsmedel. Detta är en del av bakgrunden till den omfattande gränshandeln.

Som i alla länder finns det en stark stolthet över landets historia i Schweiz. Och faktumet att landet trots sina brokiga delar och sin position mitt i Europa hållit ihop så länge är något som ensamt bidrar till en stark sammanhållande känsla.

Restriktiv invandringspolitik

Genom en restriktiv invandringspolitik och höga krav för att bli medborgare håller Schweiz nere statens utgifter på kort sikt. Vi som inte är medborgare får inte rösta och har bara rätt till vissa bidrag. Schweiz har historiskt tagit emot gott om välutbildade gästarbetare men få flyktingar. Detta håller nere samhällets försörjningsbörda och därmed kostnader. I samarbetet med EU har det bland annat ställts krav på att Schweiz skall ta emot fler flyktingar. Denna strategis baksida är risken för ett väldigt segregerat samhälle, ett A- och ett B-lag med väldigt olika möjligheter.

I Basel-stadt, reglerat på kantonnivå, har man vidtagit flera åtgärder för att inkludera invandrare: Schweizintroduktion, språkkurser och enkla samhällsnyttiga jobb till exempel. Jag tror inte detta görs över hela landet.

Veckan i #schweiziskhet innehåller:

imgres

Liberal eller konservativ? Både och!

Annonser

7 reaktioner på ”Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt

  1. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Konstitution och Direktdemokrati | BaselPappa

  2. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Neutralitet och Självbestämmande | BaselPappa

  3. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Introduktion | BaselPappa

  4. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Främlingsfientlighet | BaselPappa

  5. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Noggrannhet och trygghet | BaselPappa

  6. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Summering | BaselPappa

  7. Ping: Svarta björnens dag | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s