Schweiz och #schweiziskhet: Främlingsfientlighet

Någonting som fascinerat mej med Schweiz är kontrasten mellan brokigheten och den starka sammanhållande nationalkänslan. Under den unikt kvadratiska röda flaggan med det vita korset ryms 26 autonoma kantoner vars regler spretar i så olika riktningar att man måste lära helt nytt som om man flyttar till ett annat land när man byter kanton. Dessutom har Schweiz fyra officiella språk med de barriärer som det skapar i form av media, opinion och kultur. Vad blir då summan av dessa pusselbitar? Vad har man gemensamt? Vad är #schweiziskhet egentligen? Läs måndagens utförligare introduktion.

Följ gärna med denna veckas reflekterande kring #schweiziskhet här på #Baselpappa. Du är självklart välkommen med frågor, reflektioner och kommentarer så skall jag försöka få med det i slutet av veckan. Idag fortsätter jag med fler viktiga delar av schweiziskheten: Främlingsfientlighet.

Att skriva om hög främlingsfientlighet i det land man bor i gör ingen stolt. Det är således med viss sorg i hjärtat jag konstaterar att nationalkonservativa SVP numer är Schweiz största parti. Det tidigare bondepartiet, Schweiziska folkpartiet (SVP) reformerades under 1990-talet till ett främlingsfientligt, nationalkonservativt och högerpopulistiskt parti, en förändring som betalade sej bra. SVP är landets största parti nationellt och således också i Nationalrådet, men också i 16 av 26 kantoner.

Som vit man har jag personligen inte upplevt speciellt mycket främlingsfientlighet, men jag har har hört flera historier från diskriminerade expats. Jag har å andra sidan bevittnat en del rent rasistiska ageranden, som toppas av den vita man som hundlikt skällde efter ett par kvinnor i hijab. 

I detta sammanhang är möjligen direktdemokratin en nackdel då det är svårt för majoriteten av öppensinnade politiker att driva igenom en politik som öppnar Schweiz mot omvärlden om majoriteten schweizare tycker att det var bättre förr och att Schweiz skall vara som det alltid har varit (trots en förändrad omvärld).

Trots att SVP är största parti är det viktigt att poängtera att en majoritet bland medborgarna och en majoritet bland politikerna är för att driva en öppnare politik än den SVP vill driva. Detta gör att det i frågor som rör invandring och SVPs inflytande skapas allianser för att minska deras nationalkonservativa politik.

Det är noterbart att Basel Stadt, där vi bor, inte en en genomsnittskanton i Schweiz. SVP är inte största parti här och i de folkomröstningar som hålls röstar Baselborna bland de mest humana och liberala av alla kantoner. Dessutom var Basel Stadt en av de första kantonerna i Schweiz att införa kvinnlig rösträtt. Här har också ca 30% av invånarna en annan än schweizisk nationalitet (främst tysk och italiensk).

Veckan i #schweiziskhet innehåller:

pecore

En gammal SVP-valaffisch

Annonser

6 reaktioner på ”Schweiz och #schweiziskhet: Främlingsfientlighet

  1. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Noggrannhet och trygghet | BaselPappa

  2. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Summering | BaselPappa

  3. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Liberalt och konservativt | BaselPappa

  4. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Konstitution och Direktdemokrati | BaselPappa

  5. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Neutralitet och Självbestämmande | BaselPappa

  6. Ping: Schweiz och #schweiziskhet: Introduktion | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s