Mitt i höstmarknaden, Herbstmesse.

År 1471 fick Basels borgmästare ur släkten von Berenfels, rättigheten att driva marknad i staden. Rättigheten utdelades av den tysk-romerska kejsaren Habsburgaren Fredrik III och kostade 1759 gulden, i dagens värde 2-2,5 miljoner kronor. Sedan dess har det årligen (nästan) hållits en höstmarknad i Basel-Stadt. Årets upplaga räknas som den 546:e marknaden, Herbstmesse. På det sättet påminner Herbstmesse om t ex Skänninge marken som jag besökte i somras, även om Skänninges anor är äldre. Men precis som i fallet med Skänninge marken är allt som återstår från fornstora dagars handelsmötesplats en folkfest.

Som jag beskrev i fjolårets inlägg om Herbstmesse förvandlas nu alltså hela Basel till ett tivoli. På alla centrala öppna platser (främst Barfüsserplatz, Münsterplatz, Messeplatz och Kaserne) i stadens centrum har åkattraktioner satts upp med tillhörande kiosker för mat, dryck, godis och spel. I år pågår Herbstbesse från 29 oktober till den 13 november.

På Petersplatz vid universitetet ser det lite annorlunda ut, där är det väsentligt mer handel än åkattraktioner: keramik, ljus, kakor, marsipan, textilier, leksaker, hushållstillbehör, gamla foton, böcker, ja här kan man köpa det mesta som finns på knalle- eller hantverksmarknader i Sverige. Fast swiss style. Här har också Robi Spiel barnpassning med riddartema.

På ytan nedanför universitetetssjukhuset som heter Totentanz är den en oberoende del som numer blivit en udda del av höstmarknaden under just namnet Totentanz. Det är lätt makaber, död- och skelettbaserad underhållning, performance, tjänster och produkter som bjuds ut till den interna valutan benbitar som köps i en egen kiosk. Dödsdans är en konsthistorisk strömning, jämngammal med Basels Herbstmesse, som omfattar gestaltningar av döden, det obönhörliga likheten inför döden, gestaltning av våra laster och synder samt dödens bortförande av dom som skall dö.

Jag tycker alltid denna typ av marknader och festiviteter låter roligare än vad dom i själva verket är när man upplever dom. Väl på plats är det alltid för mycket folk, inget jag vill köpa och lite för tjatiga barn vilket sammantaget riskerar att leda till dålig stämning. Men det är ju en bra bit till Europapark och Herbstmesse innebär ju att vi plötsligt har åkattraktioner av riktigt hög klass runt om i stan. Ett läge man helst inte missar utan det blir ett par dagars besök i lite mindre portioner. Jag har inte sett alla delar i år, men det är tveklöst så att Totendanz är den mest intressanta delen av marknaden och egentligen den enda delen, utöver strikta tivolibesök jag vill rekommendera.

Ladda hem appen för info, läs på Basel-Stadts hemsida, Le News beskrivning eller besök bloggen Life in Basel som gjort en bra och personlig genomgång plats för plats.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-06-kl-18-32-38

Annonser

2 reaktioner på ”Mitt i höstmarknaden, Herbstmesse.

  1. Ping: Lucka 11: Münster. Kyrkan och platsen. | BaselPappa

  2. Ping: Svenskt återbesök | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s