Svensk julkänsla i Basel

Julen börjar tidigt i Basel. Sedan under den passerade helgen sitter all julbelysning uppe runt om i stan. Släckt. Det är inte förrän nu på torsdag som den traditionsenligt tänds upp. Basel-julen startas av stadens ”borgmästare” på torsdag 24 november kl 18:30 på Münsterplatz. Det är då stadens julbelysning tänds och också då julmarknaden öppnar. Julmarknaden anses vara en av de största och finaste i Schweiz och pågår på Münsterplatz och Barfüssenplatz fram till jul. Såhär beskrev jag julmarknaden i fjol: Här bland glühwein, rösti och långa korvar kan man köpa allt som hör julen till om man skall fira som en Schweizare: granar, julgranskulor, leksaker, många olika sorters livsmedel (korv, sylt, honung, pesto, vinäger, marsipan etc) sjalar, dekorationer, kakformar, lukt och rökelse, hantverk, mössor, vantar och allehanda krimskrams. Uppe på Münster finns fantastiska aktiviteter för barn i sagoskogen (Märchenwald): pyssel och hantverk i olika svårighetsgrader mot en rimlig kostnad.

Innan jag går över till att beskriva svensk julstämning så vill jag tipsa om julfirandet i Kleinbasel, närmare bestämt Adväntsgass im Gleibasel som firas längst hela Rheingasse i december. Det kommer vara fonduekväll (gratis 1 dec), barnteater, försäljning, mat och dryck ända fram till julafton.

Julbasar 26/11

I regi av svenska kyrkan i Zürich/Basel är det nu på lördag, 26/11, julbasar på ålderdomshemmet Zum Lamm vid Claraplatz i Kleinbasel. Det lär bli glögg, julmust och hembakade lussekatter och övrig fika i köket. Ute i det större rummet brukar man kunna köpa svenska produkter (livsmedel, julpynt och hantverk). Dessutom är det rätt gott om folk som passerar under dagen så bli inte förvånad om du springer in i någon du känner.

Utöver heldag med basar blir det adventsgudstjänst i Theodorskirche på kvällen.

Jullunch 27/11

Svenska klubben arrangerar en jullunch nu på söndag, den 27/11, på Restaurang Harmonie, till vilken det egentligen är försent att anmäla sej men om man har den rätta tonen och det rätta munlädret kan man möjligen få vara med om man anmäler sej genast. Jag har inte varit på detta event och vet därför inte mer än det som står på hemsidan.

Julfest 11/12

Söndagseftermiddagen den 11 december har vi ett klassiskt luciafirande i Münchenstein (KUSPO, Logostrasse 2). Med start kl 15 blir det familjesammankomst med tombola, julfika, luciatåg, dans runt granen och besök av tomten etcetera. Jag förmodar att detta är Svenska klubbens bäst besökta event och det med absolut lägst medelålder. En högtid för barn i åldrar som man inte bör missa. Jag bloggade om det i fjol.

Svensk Julstämning i egen regi

För det första kan man konstatera att den största delen av den svenska jultraditionen är importerad från den tyskspråkiga världen och således finns mycket att känna igen i det Schweiziska firandet. Lägg därtill den Disneyfiering som julen genomgått så kan man vara säker på att man känner igen väldigt mycket av julfirandet var i västvärlden man än befinner sej. Men det finns ett antal delar i den svenska julstämningen som man kanske kan sakna. Jag gissar att det främst handlar om egna traditioner och naturligtvis om den svenska julens smaker.

IKEA fungerar som många exilsvenskars källa till svenskhet året om, men kanske speciellt kring våra högtider då svenskbutiken vid kassan utrustas extra med säsongens smaker. Jag har inte sett hur det ser ut i år, men så brukar det göras. I så fall kommer man i december kunna förse sej med bland annat julmust, glögg, pepparkakor, sill, lax, köttbullar etcetera.

Den som vill göra saker och ting mer från grunden bör kolla upp den nystartade e-butiken Scandi-shop som levererar kvalitetsråvaror från svenska premiumvarumärken till de flesta ställen runt om i Schweiz. Det går att plocka ihop sina varor själv eller så kan man köpa en färdigkomponerad jullåda. Jag har ännu inte testat tjänsten själv.

remote-adjust-rotate0remote-size-w1280remote-size-h856local-crop-h731local-crop-w1279local-crop-x0local-crop

Annonser

En reaktion på ”Svensk julkänsla i Basel

  1. Ping: Drar ihop sej mot jul i Sverige | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s