Lucka 2: Kraftwerk Birsfelden

I en av Rhens meandringar mellan stadsdelarna Hirzbrunnen och Birsfelden ligger vattenkraftverket Birsfelden med tillhörande sluss och en konstgjord ö som ofta ingår i mina löppass.

Kraftverket började användas 1954 och ger idag i genomsnitt 100 MW (550-600 gigawattimmar/år) på en höjdskillnad av 7 meter. Det är den schweiziska arkitekten Hans Hofmann som ritat de matchande dammtornen, turbinbyggnaden och den tillhörande byggnaden bakom. Allt i grönt, vitt och glas med symmetriska ofta icke-rätvinklade former och cirklar.

I konstruktionen av detta vattenkraftverk han man helt enkelt gjort en genväg i Rhens naturliga meandring för slussarna. Dammen sätts sedan upp i den ordinarie vattenvägen och kraftverket sätts på nedströmsspetsen av den konstgjorda ön (se bild).

Om man kommer norr ifrån från Hirzbrunnen och ut på bron med adressen Hofstrasse har man först en laxtrappa nedanför sej på höger sida innan man kommer ut på själva bron. Högt vatten på vänster sida, lågt på höger och beroende på vatten- och energiläge släpps vattnet på i olika utsträckning och därmed också ljudnivån. Damm-delen av bron är indelad i fem partier emellan vilka det står torn med klara ugglelikheter. Därefter kommer den avlånga turbinbyggnaden med sina vinklade glaspartier och sitt veckade tak. I byggnaden bakom återkommer uggleögonen som fönster. Sedan gör man en vänstersväng och man kommer in på ett spets av ön. Antingen tar man sej ut på den gröna ön med sina gräsmattor, träd och roddklubbar eller så svänger man höger över de tillhörande parallella slussarna och in i Birsfelden.

Kraftverkets hemsida.

Gamla bilder från byggandet av kraftverket.

iwb_wasser_flusskraftwerkbirsfelden1_1100x416

birsfelden-kraftwerk

picswiss_bl-53-06

1024px-kraftwerk_birsfelden_vom_linken_ufer_2913_09_27

birsfelden-kraftwerk-kraftwerkinsel-schleuse-0027-mit-schiff

iaaev002

097

images-1

 

 

 

 

 

 

Annonser

3 reaktioner på ”Lucka 2: Kraftwerk Birsfelden

  1. Ping: Lucka 13: Rhenpromenaden | BaselPappa

  2. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

  3. Ping: Svenskt återbesök | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s