Lucka 4: Rådhuset på Marktplatz

Mitt i Basel på Marktplatz ligger Basels rådhus, Rathaus (ty), eller Roothuus ett namn med dubbel betydelse på baseltyska: rådhus och rött hus efter den röda sandstenen som färgar rådhuset karaktäristiskt röd.

Sedan sent 1200-tal har Marktplatz (Märtblatz på baseltyska) varit en central plats för människor och handel i Basel. Än idag är det torghandel här måndag-lördag från 07:00. Lite beroende på årstid hittar man då frukt, grönsaker, ost, kött, blommor, svamp, café och ett urval av Schweizisk husmanskost här.

Efter att Basel 1501 gått med i den Schweiziska konfederationen ville man understryka sin politiska vikt med ett imponerande rådhus. Den lokale byggmästaren Remigius Faesch anlitades för jobbet och sedan Basels Rådhus första färdigställande under 1500-talets första två decennier har det varit av stor vikt i ortens politik och än idag huserar det Basel-Stadts Grossrat (regering) och Regierungsrat (riksdag). Huset, vars exteriör är uppförd i Gotisk och Ränessansstil, är fullt av detaljer, konst och symboler. För att förstå allt behöver man nog gå en av de guidade turerna som erbjuds här. För att hålla huset aktuellt och up to date genom århundradena har det krävts ett större antal till- och ombyggnader som tillsammans med slitage gjort att vissa unika artefakter inte bibehållits. Under tidigt 1900-talet restaurerades rådhuset för att återskapa utseendet från 1600-talet.

Både Marktplatz och Rådhuset är obligatoriska sevärdheter att se när man besöker Basel.

360°-foto från Marktplatz.

360°-foto från Rådhusets innergård. 

Rådhusets historia i korthet.

dsc_0534

images

bild_s12

rathaus_basel

 

 

Annonser

En reaktion på ”Lucka 4: Rådhuset på Marktplatz

  1. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s