6 december: Samichlaus

Idag är det St Nicholas-dagen, en av de viktigaste decemberdagarna i den tyskspråkiga världen. Som en motsvarighet till Lucia i Sverige. St Nicholas,  ursprungligen Nikolaus von Myra, är ett katolskt och ortodoxt helgon som var ärkebiskop i mindre Asien (nuvarande asiatiska Turkiet) på 300-talet (e Kr). Nikolaus sägs både under sitt liv och efter sin bortgång ha varit väldigt givmild och omhändertagande mot de sämre bemedlade.  St Nikolaus har alltid varit ett väldigt uppskattat och firat katolskt helgon varför protestanterna under reformationen inte vågade förbjuda honom som helgon. Istället omfamnades han och inlemmades i de nya traditionerna och på så sätt blev han en av de tidiga inspirationerna till vår tids jultomte. På Schweizertyska heter han Samichlaus och ursprungligen var han klädd i mitra (biskopsmössa) och ljusa kläder med kräkla (biskopens stav) i handen. Det var alltså innan Coca cola klev in på arenan och avgjorde hur tomten skulle se ut. Numer är han rödklädd.

Historiskt har man använt Samichlaus som hot och morot i vardagen på samma sätt som man förr i tiden i Sverige pratade om hustomten eller sotaren.

Enligt Basel-traditionen bor Samichlaus i Schwarzwald och kommer till Basel på åsna och utrustad med en stor säck. Han har anteckningar om alla barn och när han kommer och hälsar på (knackar på i hemmet) kan man antingen få presenter eller bli nedplockad i hans säck och få arbeta med att skala potatis och morötter ett år i Schwarzwald.

Enligt en annan tradition kommer han i sällskap med en ”mörk tomte”, Schmutzli. Jag uppfattar det som den negativa delen av Samichlaus som om St Nicholas hade en god/ond sida som enligt denna tradition har sina sidor uppdelade i två personor.

Men i praktiken träffar vi Samichlaus då och då i december. På julmarknaden, i shoppingmallet och just idag även på skolan, på dagis och i varuhuset Manor dit han kom med häst och vagn tidigare idag. Kanske får man en liten present hemma på morgonen och i mötet med Samichlaus får man i regel choklad, lebkuchen, jordnötter och clementin. För att öka liknelsen i firandet med Lucia så finns det en speciell söt vetebulle (utan saffran) i form av en man som man skall äta denna dag , den har olika namn på platser Grittibänz, Stutenkerl men här i Basel heter den Grättimaa.

Med sin ganska splittrade bakgrund firas jul i Schweiz på många olika sätt. Somliga med tomte men på de flesta ställena har tomten ledigt i julhelgen.

how-swiss-santa-works-06

St Nikolaus,Samichlaus, Schmutzli

csm_graetimaa_1_c30f123e82

Grättimaa

Annonser

En reaktion på ”6 december: Samichlaus

  1. Ping: Så firas Jul i Schweiz | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s