Lucka 11: Münster. Kyrkan och platsen.

På den högsta platsen i Rhens ytterkurva i Basel ligger Münster. Det är dels torget, platsen vid vilken man funnit de äldsta bosättningsspåren i Basel, från år 44 f Kr och dels kyrkan vars dubbla torn är en av de starkaste symbolerna för staden och tydligaste elementen i Basels skyline.

Det var romarna som var först på plats och anekterade denna viktiga höjd i Rhens krök några decennier före starten av vår tidräkning och sedan dess har det naturligtvis hänt extremt mycket på denna plats.

Det finns tidiga kyrkrester uppe på Münsterkullen från minst ett par tidigare kyrkor, bland annat en från Keltiska eran de första århundraden efter år noll.  Kyrkan av idag  började anläggas som en katolsk kyrka år 1019 i romansk, gotisk stil men förstördes i jordbävningen 1356. 1500 stod den nya protestantiska kyrkan klar i röd sandsten och med vackert mönstrat tak.

Idag ligger kyrkan placerad med entré och dubbla torn uppkallade efter helgonen Georg och Martin mot södra delen av Münsterplatz som i sin tur ligger i nordvästlig-sydostlig riktning. Nordost om kyrkan mot Rhen ligger Pfalz, en populär terassliknande utkiksplats från vilken man ser hela Kleinbasel. För 5 franken får man ta trapporna upp i tornen med utsikt både till Schwarzwald och Jurabergen.

Münsterplatz, platsen utanför kyrkan har varit en av stadens viktigaste platser sedan medeltiden och även om den idag ligger lite avigt sett ur vardagens perspektiv är platsen frekvent utnyttjad vid events och festivaler (Art Basel, Herbstmesse, julmarknaden) och en självklar plats att besöka, omgiven av medeltidsbyggnader och av flera fina museum (Kultur och Naturhistoriska), när man turistar i Basel.

Officiell hemsida.

360°-foto från Münsterplatz.

360°-foto från ett av tornen.

Drönarfilm på 30 sekunder från ca 1:30.

muenster_pfalz_02_front_large

basler-muenster-im-morgenlicht

baselstadt-2010-winter-schnee-rhein-muenster-0028

 

switzerland_houses_437643

rosana_mcphee_hotandchilliblog_basel-9639img_4370

 

Annonser

2 reaktioner på ”Lucka 11: Münster. Kyrkan och platsen.

  1. Ping: Lucka 13: Rhenpromenaden | BaselPappa

  2. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s