Lucka 13: Rhenpromenaden

Lucka 13 är denna kalenders största plats. Här har jag valt att trycka in hela Rhenpromenaden. Mycket i Basel kretsar kring Rhein och sedan i början av hösten går det att promenera intill Rhen på båda sidor mellan tyska Weil am Rhein i norr till Kraftwerksinseln i öster och aldrig vara längre ifrån Rhen än att man skulle nå vattnet med en välriktad fotbollsutspark (stenkast är troligen inte nog vid varken hamnen i Kleinhüningen eller vid Münster).

Broarna över Rhen heter (se karta):

  1. Dreiländerbrücke (ty) eller La passerelle des Trois Pays (fr)
  2. Dreirosenbrücke
  3. Johanniterbrücke
  4. Mittlere brücke
  5. Wettsteinbrücke
  6. Schwarzwaldbrücke
  7. Hofstrasse (bron vid vattenkraftverket tycks sakna namn)

Bonus: Komplett förteckning av Rhenbroar.

Jag tycker själv att det är fantastiskt att man numer kan förflytta sej till fot eller med cykel längst Rhens rand på båda sidor genom hela Basel. Så sent som i början av hösten blev vägen vid Novartis campus (Grossbaselsidan/västra) norr om Dreirosenbrücke klar.

Baselborna gillar att promenera och mellan Johanniterbrücke och Wettsteinbrücke är de allra mest populära stråken bland stadens flanörer och turister. Sommartid finns det halvdussinet tillfälliga serveringar, buvetter, uppställda på Kleinbaselsidan mellan Kleinhüningens hamn och Mittlerebrücke.

Och om man inte vill gå över broarna så finns det fyra Rhenfärjor som korsar floden (markerat i blått på kartan) och som det är billigt att åka med. Färjorna är uppkallade efter fyra viktiga karaktärer i Kleinbasels mytologi (från norr) Ueli, Vogel Gryff, Leu och Wild Maa och drivs endast av strömmen i floden.

Under högsommaren beter vi Baselbor oss som om Rhenpromenaden är både strandpromenad och strand. Picnic, powerwalkare, badare, joggare, buvettegäster och cyklister om vart annat och där det finns plats för grillande ligger grilloset från portabla grillar tjockt. Denna tiden är speciell och måste nästan upplevas på plats. Vår favoritplats är gräsmattan Birsköpfli på Grossbaselsidan mellan Schwarzwaldbrücke och Hofstrasse.

360°-foto taget ovanför Mittlebrücke. 

360°-foto på Dreiländereck.

rhenpromenad

 

 

basel_und_rhein

basel-rhein

dreilaenderbruecke_002

13-04-25-flora-buvette_151-def

resized_540x303-230769231_origimage_601082

images

Annonser

En reaktion på ”Lucka 13: Rhenpromenaden

  1. Ping: Besöksguide, baselkalendern på karta | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s