Svarta björnens dag

Idag är det Svarta björnens dag i Kleinbasel. Jag har ju tidigare beskrivit Vogel Gryff och hans vänner som kommer på besök imorgon och då också nämnt Schwarze bär:

Under 70-talet bildades en ny grupp som reaktion på att inte kvinnor fick vara med i de andra grupperna. I Schwarze Bär (Svarta björnen) är alla välkomna. Dock har inte Schwarze Bär accepterats av de övriga grupperna och istället firar den gruppen en helt egen dag.

baer_anim.gif

Historierna om dessa figurers uppkomst är så långt tillbaks i tiden att det verkar vara svårt att skilja på sanning och saga. Detta blir speciellt prekärt med tanke på att det rör sej om mytologiska figurer som är symboler för sin tids skrån. Det finns en legend om relationen mellan Vogel Gryff, Wilde Maa, Leu och Björnen.

Det dessa djur och organisationerna bakom har gemensamt är välgörenhet. Skall man sedan skilja på dem så är det en fråga om tradition (Gryff & Co) och modernitet (Björnen) och detta går igenom nästan allt: formen, deltagarna, publiken, syftet.

Vogel Gryff & Co är mer tillrättalagt och traditionsbundet. Det är till för män i svarta kostymer och hattar, strikta danser och med mer traditionellt schweiziska mål för sitt välgörenhetsarbete. Dansandet är i huvudsak förlagt till området där vi bor, gamla stan här på Kleinbaselsidan där de flesta restauranger och företag finns..

Schwarze Bär är mer spontant och avslappnat. Barn tycks vara den primära målgruppen för just denna dag medan målet för organisationen handlar mycket om integration, mångfald och ett Kleinbasel för alla. Här är kvinnor självklart välkomna och man har egentligen ingenting emot Grossbasel heller. Dagens aktiviteter har en jämnare spridning över hela Kleinbasel för att finnas där vanliga människor bor.

Som bonusfakta för Björnen så har man bland annat startat basketklubben Bären i Kleinbasel för att gynna interaktion och folkhälsa. Deras minsta lag kallas Teddybjörnarna.

Skulle man utgå bara från dessa värderingar skulle ju vinnaren vara självklar (Björnen), även i ett konservativt land som Schweiz, men det är snarare traditionen som väger tungt och gör att den större festen blir när man firar Vogel Gryff, Wilde Maa och Leu. Men eftersom man gillar folkfester i Basel så blir det två kalas. Min uppfattning är att det samma gäller för stöd, det finns ingen motsättning i att stötta både Björnen och Vogel Gryff & Co, och det är också så många gör.

För egen del bidar jag min tid. Förra veckan var jag hemma ett par dagar med kräksjuk dotter och nu är jag äntligen klart på bättringsvägen efter två dagar med en vidrig man-cold med feber, huvudvärk och halssmärta. Jag tänker försöka få en glimt av Svarta Björn idag och av Vogel Gryff & Co imorgon.

Svarta björnens program idag.

Vogel Gryff & Co program för imorgon.

 

Skärmavbild 2017-01-12 kl. 14.16.39.png

Björnens dans (film)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s