Vogel Gryff & Co

I fjol skrev jag med hjälp av min schweiziske vän Daniel en utförlig bloggpost om hur och varför Kleinbasel firar Vogel Gryff, Wilde Maa och Leu. I fredags var dags för det årliga firandet av de mytologiska djuren.

Tyvärr somnade lilla L på en tidig lunchlur i fredags, vilket tog mej på sängen eftersom hon snarare hoppar över lunchsov än somnar tidigt just nu. Så kom det sej att vi missade när Wilde Maa anlände på kanonbestyckad båt längst Rhen och sedan togs emot vid Mittlebrücke av Vogel Gryff och Leu. Så småningom kom vi i alla fall ut, fortfarande med L sovande,  för att sluta upp under kaoset som uppstår på Rheingasse innan Vogel Gryff & Co dyker upp och gör sin första dans utanför Fischerstube. När djuren lämnat och trängseln skingrats kunde jag ta med barnvagnen in och beställa årets bogg (brygd, öl). Varje år bryggs ett nytt unikt öl för Vogel Gryff-dagen, som bara serveras just denna dag. I år, Laie Bogg, ett bocköl med rund men tydlig smak av ingefära.

Sedan trängde vi oss ut igen och hann ut på  Mittlebrücke lagom till de viktigaste danserna under dagen där Vogel Gryff, Wilde Maa och Leu gör sina danser emot ledarna av de tre organisationerna som svarar med att lyfta på hatten. Var och en av figurerna har sin egen dans: Vogel Gryff snurrar så han nästan slår den han skall tacka med vingarna, Wilde Maa borrar i luften med sitt medburna träd och Leu studsar och vinkar.  Alla danser görs utan att man vänder ansiktet mot Grossbasel.

Detta var den första gången lilla L såg Vogel Gryff. Det andra tillfället skedde utanför Rebhaus. Jag förstod då inte vilket intryck detta gjorde. När Vogel Gryff, eller Fågel/Vogel som vi numer kallar honom i vår familj, skulle vila passade vi på att gå till Rheingasse igen. För värme, en saft och en öl på den andra Uelirestaurangen, Linde.

Efter det värmande besöket på Rheingasse gick vi hem och väntade på storasyster och på att Gryff & Co återkom till våra hoods i Kleinbasels hjärta. Vid halv-sex-tiden kunde man se och höra djuren, med trumslagare och fanborg om och om igen passerade förbi eller i närheten av vårt hus på Utengasse. Vid något tillfälle efter fredagstacosen var Jennie nere på gatan med lilla L för att återigen på när håll bevittna djurens dans. Om inte förr, så var det nu L och Gryff knöt det där speciella bandet. För på samma sätt som storasyster var besatt/kär i Mellanbocken Bruse efter en dagispjäs på Vildrosens förskola så har nu lilla L och Vogel Gryff den där speciella relationen.

Nu är det dess värre så att det dröjer till den 20 januari 2018 innan Vogel Gryff åter hedrar oss i Kleinbasel i allmänhet och lilla L i synnerhet med ett nytt besök.

Och nu som sej bör: bilder!

Steve Martys bilder på Facebook.

img_0678 img_0679 img_0687 img_0694 img_0695 img_0696-2 img_0700 img_0707 img_0711 img_0715 img_0718 img_0722 img_0723 img_0728 img_0731 img_0736 img_0743 img_0757 img_0761

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s