Who is second?

  • Texten uppdaterades med mer bakgrund den 11 februari.
  • Listan med länder uppdateras successivt när fler videos dyker upp.

Jag har funderat ett tag på att blogga om USAs 45:e president men inte riktigt vetat vad jag skall skriva. Jag skulle behöva formulera någonting bortanför ett uppräkning om vad jag ogillar med med presidentens åsikter, hans stab och hans exekutiva ordrar. Men presidentens beslutsamhet och tempo av dumheter gör att man liksom inte ges tillfälle att reflektera över summan av vad som håller på att hända. Vi får se om jag kan återkomma i den frågan.

I samband med att presidenten svors in den 20 januari var han tydlig i sitt installationstal med att hädanefter kommer det vara maximal prioritering av amerikanska intressen, ”America first”. Efter det dröjde det inte länge (23 januari) innan Nederländska TV-programmet Dutch Zondag Met Lubach lanserade sin video som avslutades med frasen ”We totally understand it’s going to be America first – but can we just say, ‘The Netherlands second’?” och den tillhörande cirkulära logotypen med de amerikanska och nederländska flaggorna. Utöver dessa två element satte holländarna standarden med introduktionen ”This is a message from the government of…”, presidentlik voice-over, nationellt skryt, självdistans, paralleller mellan USA och egna landet, pikar mot USA och dess president (främst hämtat från presidentens egna kampanjande).

”Netherlands second” blev viral (ca 22 500 000 miljoner You Tube-visningar) och ett nytt internetfenomen var fött. Ändå var det i den så kallade köttvärlden fenomenet tog sina nästa steg med filmer producerade för TV i Tyskland, Danmark, Portugal (2 feb) och Schweiz (3 feb). Med start från de tyska och danska filmerna tillkom också elementet att smäda några av de andra länderna som tidigare gjort filmer. Flera av dessa första filmerna efter den Nederländska blev också virala och därifrån flyttade fenomenet till internet och där har det växt till sej rejält.

Vid den ursprungliga publiceringen av denna lista, den 4 februari, innehöll den bara sju länders filmer, men sedan dess har listan snabbt byggts på. Utöver länderna i listan finns det motsvarande filmer om landsdelar, regioner, städer, populärkulturella platser (Hogwarts och Mordor), kontinenter, youtubers, planeten Mars, muslimska världen etcetera. Längre saknades det svensk film, men nu finns det inte mindre än två.

Ett intressant effekt när fenomenet flyttat ut på internet är utrymmet för politisk inkorrekthet ökar trots att en nation tycks står som avsändare. Personer med särintresse kan smäda det egna landet genom att prata om osanna förhållanden. Det märks till exempel i den en av de svenska filmerna där det pratas om det populära bakverket negerbollar. En annan effekt är att kvalitén sjunker längre ner på listan. Det handlar om voice-overn, bilderna, ljudet och det gör inte så mycket, men det blir värre när kreativiteten sjunker eller då man lämnar konceptet med självkritik och bara ägnar sej åt självförhärligande. Även konceptet att få bli nummer två varieras med viss humor längre ner på listan.

Om det nu är America first, who is second? (Abbott & Costello Who’s On First)

Här skriver BBC om fenomenet.

Denna sida är skapad för att lista alla filmer, men jag har oftast legat steget före och haft fler filmer 🙂

 

Skärmavbild 2017-02-04 kl. 12.36.39.png

 

Annonser

En reaktion på ”Who is second?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s