Schweiziska arméknivar

De röda arméknivarna från alperna är så ikoniska att dom både bär landets namn och flagga. Ändå var de första armékvivarna som köptes till den schweiziska armén från Tyskland. Idag är det med amerikanska och asiatiska tillverkare som schweiziska tillverkaren Victorinox konkurrerar. Så sent som 2008 vann den enda kvarvarande större schweiziska fällknivstillverkaren en upphandling från den Schweiziska armén.

På 1880-talet bestämde sej den schweiziska armén för första gången att köpa in multiverktyget med fällkniv. Den tyska tillverkaren Wester & Co från Solingen levererade de första 15 000 knivarna av modell 1890 i oktober 1891. Dom innehöll utöver ett knivblad konservöppnare, skruvmejsel och serviceverktyg.

Samma år, 1891, startade Karl Elsener, tidigare tillverkare av kirurgisk utrustning, knivtillverkning i den tysktalande kantonen Schwyz och redan mot slutet av året var Elsener den schweiziska arméns leverantör av arméknivar. Under 1890-talet utvecklade han sedan arméknivarna till vad dom är idag med flera nya material och patent, bland annat genom att med hjälp av en unik fjäderlösning möjliggöra verktyg på båda sidor om handtaget. Elsener använde sej av en logotyp med Schweiz vita kors på en sköld och namnade sitt knivföretag efter sin nyligen döda mor Victoria. När man 1921 övergick till att använda rostfritt stål i verktygsdelarna, acier inoxydable på franska men inox i kortform lades det också till företagsnamnet som blev Victorinox. Victorinox slogan var Original Swiss Army Knife men idag gör man dessutom kläder, knivar, researtiklar och parfymer.

Redan 1893 fick Elsener konkurrens av Paul Boéchat & Cie som kommer från fransktalande Delémont som ligger i den fransktalande delen av Schweiz på pendlingsavstånd från Basel. Så småningom ändrades namnet efter ett uppköp till Wenger efter sin chef Théo Wenger. Wengers slogan var Genuine Swiss Army Knife och loggan ser ut som Schweiz flagga fast med rundade hörn.

Från och med 1908 och nästan 100 år framåt delade den schweiziska armén upp sitt kontrakt på två lika stora delar, en halva till Victorinox och en halva till Wenger. Tillsammans levererade de två tillverkarna ca 50 000 knivar om året till armén. Under dessa 100 år levererades arméknivar också till NASA och ett 20-tal andra arméer. Dessutom blev arméknivarna populära bland privatpersoner och i populärkulturen.

Under 1990-talet började främst amerikanska knivtillverkare konkurrera med så kallade multiverktyg. Dessa multiverktyg utformades, till skillnad från armékniven, med tonvikten på en utfällbar tång med olika redskap i handtagen.

Efter terrorattentaten i USA 2001 och de efterföljande åtstramningarna av flygsäkerheten förbjöds man flyga med knivblad. Detta eliminerade också en av de bästa försäljningsplatserna för arméknivar, flygplatser. Marknaden minskade radikalt och båda företagen upplevde svåra tider. År 2005 köpte Victorinox upp Wenger. Ett par år senare vann Victorinox Schweiziska arméns upphandling av nästa generations arméknivar.

Sammanlagt har det endast gjorts fem generationer olika knivar till den schweiziska armén: Modell 1890, Modell 1908, Modell 1951, Modell 1961 och den senaste, Soldatenmesser 08. De olika generationerna har sedan gjorts i lite olika utföranden.

Sedan 2010 har Victorinox lanserat uppdaterade versioner av sitt överlevnadsverktyg, under namnet Jetsetter, som utöver några av de klassiska funktionerna också funktioner som penna, laserpekare, USB-minne, fingeravtryckslås, blåtand etc. Om jag förstått rätt säljs dessa inte längre. Mobiltelefonen är väl snarare det moderna multiverktyget.

Själv äger jag ännu ingen Victorinox, men stannar alltid till när jag ser dom i skyltfönster och kikar lystet.

Ytterligare läsning på Wikipedia.

1280px-Wester_&_Co_2.JPG

Ovan: Den första, Modell 1890 från Wester & Co.

Nedan: Den senaste, Soldatenmesser 08 från Victorinox.

Soldatenmesser_08-2.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s