Det går mot varmare tider

Redan några dagar före julafton, 21 december var det exakta datumet 2016, började det gå mot ljusare tider. Där och då är det information man mår bra av, även om man inte märker någon skillnad, så ger det den laddning man behöver för att mentalt kunna besegra resten av vintern. Men sanningen och säga infaller väl den meteorologiska midvintern (datumet som delar antalet vinterdygn i två) snarare i slutet av januari.

Det har varit en bister vinter här i Basel, den längsta vintern vädermässigt på många år. Ur ett svenskt perspektiv säger det inte mycket (och då jämför jag ändå med Göteborgsvintrar). Fram till förra veckan har det typiskt varit några minusgrader om natten och upp till 4-8 grader om dagarna. Men förra veckan hände något. Även om det fortsatt var noll eller ett par grader under noll om nätterna fick vi plötsligt tvåsiffrigt, inte mindre än 3-4 dagar i sträck förra veckan. Rekordet var nog på torsdagen när det var 15 grader på eftermiddagen.

Efter att det varit skralt med dom börjar nu vårtecknen rada upp sej.

  • I onsdags såg vi årets första fjäril.
  • Vårblomstren är på gång: vintergäck och snödroppar blommar; Krokus håller på att slå ut; Jag har sett blad och knoppar av påskliljor och andra större lökväxter.
  • Högre temperaturer kräver mindre kläder. Det är en viss frihetskänsla för vuxna att lägga bort vinterjackorna, men framför allt är det fantastiskt skönt att slippa slita med overall och termobyxor i samband med lämning och hämtning på dagis.
  • I torsdag gick jag ute i shorts utan att frysa
  • Vi har redan dagsljus 10h40min om dagen med soluppgång 7:24 och solnedgång 18:02.

Snart börjar en av mina favoritperioder på året: vitsippsperioden, den ljusgröna.

IMG_1176.JPG

Annonser

En reaktion på ”Det går mot varmare tider

  1. Ping: Föhnvindar höjer temperaturen | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s