Föhnvindar höjer temperaturen

Jag bloggade tidigare i veckan om hur våren håller på att knäcka vintern här i Basel och faktum är att på en till två veckor har vi gått från tröstlös grå senvinter till så mycket vår att vi haft närmare 20 grader en eftermiddag, krokusen är fullt utslagen och man kan utan att frysa gå i shorts då och då. I Sverige har vi stor klimatnytta av Golfströmmen, här i Schweiz är det ett annat väderfenomen som höjer temperaturen: föhnvindarna, ett exempel på en så kallad adiabatisk process.

Termen föhn har sitt ursprung från Alperna men används numer var helst i världen den uppstår. Föhn är tyska men kommer ursprungligen från latinets favonius som betyder ljum.

Varma torra föhnvindar uppstår på läsidan av högra bergskedjor när fuktiga vindar blåser mot berg och luften vid nedkylning fäller ut fukten som nederbörd på väg upp för berget. Vid utfällningen av nederbörd frigörs värme varför nedkylningen på väg uppför berget blir mindre än om det ursprungligen varit torrare luft eller nederbörd uteblivit. När luftströmmarna sedan passerar bergets topp värms den åter men till en högre temperatur. Föhnvindarna kan på kort tid justera temperaturen upp till 10-15 grader. SMHI ger en utförligare beskrivning av fenomenet.

Trots att föhnvindarna värmer upp Centraleuropa och försörjer oss med ett varmare klimat här norr om alperna finns det dom som påstår att dom lider av negativa hälsoeffekter som huvudverk, migrän, cirkulationsproblem och psykisk ohälsa i föhnperioder. Det finns dock få vetenskapligt fastslagna sådana effekter.Vid

Fenomenet föhnvindar finns på många fler platser än norr om Alperna, bland annat uppstår det ibland i den svenska fjällvärlden. Den 15 november 1993 uppmättes 15° på Åreskutan då en mer rimlig temperatur hade varit -5°. Luften strömmade från sydväst över de höga bergen i södra Norge mot Jämtland.

Det är också så att föhnvindarna har gett namn till hårfönen (synonym till hårtork och hårblås).

466436.jpg

Varma och torra föhnvindar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s