Svenskt återbesök

I höstas, under Herbstmesse, besökte min kompis Mikael oss i Basel och förra veckan var han på återbesök.

Jag och Mikael har lärt känna varandra inom den Blåvita kamratskapen och har haft turen att uppskatta varandras likheter och olikheter. Jag minns hur när vi träffades första gången, under en Blåvit twitterträff på John Scott Avenyn, berättade han en hel del om sitt dåvarande jobb som b-foto. Sedan dess har vi ägnat generöst med tid åt att prata film, resor, foto men framför allt om livet och om fotboll.

Men när vi våren 2013 kom att dela rum under en fotbollsresa till Moskva för att se Pontus Wernbloom kände vi fortfarande knappt varandra. Men det var nog under den resan som vi lärde känna och började uppskatta varandra på allvar. Sedan dess har otaliga fotbollsmatcher, ölkvällar, fikatillfällen och promenader passerat. I somras var det för att träffa Mikael och Andreas jag åkte till Paris, Andreas var för övrigt också med på den där Moskvaresan.

I november när Mikael var på besök var det rejält höstigt, nu är det istället full fart på våren vilket innebär shorts och magnolior i full blom. Då hann vi bland annat med Höstmarknaden, 24stops, Vitra, St Jakob, Goetheanum och Arlesheim. I måndags eftermiddag landade Mikael i alla fall i Basel igen och vi planerade veckan delvis med utgångspunkt i min Baselguide från december. Vi bestämde oss i alla fall för tre olika långa bågar runt Basel:

Tisdag, långa bågen: Vi åkte till Muttenz för att vandra upp på åsen och besöka de tre ruinerna Wartenberg med anor från 1300-talet och sedan vidare till Pratteln. Totalt innebar vår vandring ca 10 km och 250 höjdmeter. Sedan tog vi buss 83 till Augusta Raurica (Wikipedia) för att besöka den gamla romarstaden, vilket tog större delen av eftermiddagen. Efter tågresa tillbaka till Basel besökte vi de två tågstationerna SBB (inte minst den franska vänthallen) och Badische Bahnhof. Vi avslutade sedan tisdagen med ett par öl på min nya favoritbar, Zum BierJohann. Den dagen gick vi 23 km.

Onsdag, mellanbågen: Vi gick genom St Johann in i Frankrike för lunch på La Diligence i Saint Louis, ett stopp på Match i Huningue och en kaffe på det överdimensionerade torget innan vi tog gångbron över till Friedlingen i Tyskland och vidare till grönområdet Lange Erlen längst flode Wiese där vi satt i skuggan under träden och tog det ganska lugnt innan vi hämtade L på Ylaa i Kleinhüningen. Totalt en promenad på 20 km.

Torsdag, korta bågen: Promenad genom egna-hems-delen av stadsdelen Hirzbrunnen, Bäumlihof, och förbi kraftverket Birsfelden. Från Breiten tog vi sedan spårvagnen till Markthalle för lunch bland världens all streetfood som erbjuds där. Visar sej att han som driver Caribbean House är svensk som bott drygt 20 år i Karibien. Efter Karibisk lunch promenerade vi genom centrum ner till Rhen, förbi buvetterna, Landestelle och efter ett visst letande en öl på Rostiger Anker. Den kvällen firade vi Jennies födelsedag efter 20 km promenad.

Fredagen var vi hemma med lilla L, vilket innebar mer närvaro, men kortare promenad. Men vi hann med att besöka lekplatsen på Claramatte innan det var dags för Mikael att ta spårvagnen mot flygplatsen.

Mikael prickade in toppenvänder i Basel innan han reste hem för den Allsvenska premiären. Vi hade över 20 grader varje eftermiddag även om mornarna var kyliga. Definitivt shortsväder och onsdag-torsdag klarade jag mej utan tjockare tröja på förmiddagarna. Vi fick till och med bevittna årets första dopp i Rhen, vilket rimligen nätt och jämnt inneburit tvåsiffrig ”värme”.

IMG_1720IMG_1722IMG_1782IMG_1796IMG_1777

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s