Tapasbaren invigd

I lördags var det äntligen dags för invigning av tapasbaren i bottenvåningen av vårt hus. Baren som ersätter Concierge heter El Beso (betyder kyssen på spanska) och drivs av samma personer som idag driver den klassiska Baselsyltan Restaurang Schafeck (Schoofegg) i hörnet Utengasse och Schafgässlein 7. Det finns inget kök på El Beso och av invigningen att döma så kommer tapas och pinchos att göras på Schafeck.

El Beso hade fusköppnat lite under Fasnacht och även då och då, tillsynes slumpmässigt vissa helgkvällar sedan dess. Men den sista veckan hade det tejpats upp tidningspapper för fönstren för att hemlighålla vad som pågått där inne inför premiären. Enligt mina bedömningar har emellertid mycket litet skett inne i baren mellan testöppningen och premiären. Spanskinspirerad inredning och dekoration (ganska kitschig och klichéartad till synes utan ironi), en cigarettmaskin och en tapaskyldisk är den väsentliga skillnaden jämfört med Concierges tid samt att man tryckt in en hel del möbler, spanskinspirerade stolar, bänkar och bord i olika höjder och storlekar.

Invigning i lördags, till vilken vi hade fått en egen inbjudan, men så speciellt var det nu inte eftersom det också fanns inbjudningar i annonser i tidningen. Mellan 17 och 20 bjöds det på vin, tapas och spansk musik framförd av spanska trubadurer och under den perioden var det långsamt stegrande humör på Utengasse. Baren var full och det rådde god stämning och massor av folk ända ut på gatan.

Bandet hade det lite motigt i början av kvällen, men gick långsamt mot succé med stegrande alkoholnivå och allt mer publikfriande låtar som Feliz navidad, Guantanamera och ett par ytterligare internationella spanska hittar. I slutet av sista setet blev musikvalet allt friare, bland annat med ett Michael Jackson-medley.

Lite senare, kanske vid 21-tiden, kom en liten men väldigt uppskattad kör klädda som pirater eller skeppsgossar med breddrandiga tröjor, väst, kortbyxor, bara fötter och med egna muggar i tenn och sjöng tre-fyra Irlandsklingande låtar om whiskey och fjärran hamnar.

Jag ser fram emot lite mer fantasifulla tapas när El Beso har öppnat på riktigt. I lördags serverades generöst bricka efter bricka med småmackor med lite olika pålägg som guacamole, chorizo, skinka/ost, en vit röra och fisk/oliver.

Jag skall inte övertolka klientelet på invigningen eller de normala gästerna på Schoofegg, men tyvärr det ser ut att vara en äldre och lite mer traditionell publik till skillnad från gästerna på Concierge. Det känns som El Beso kommer ha en väldigt Odd Molly-kompatibel publik. Jag tror att El Beso kommer uppskattas snarare av schweizare som gillar att semestra i Spanien än av genuina spanjorer. Precis som barens chef, Patrycja Scheiber. Men jag får väl försöka lura hit min katalanska vän Esther och hennes familj för att undersöka detta lite närmare.

Men det var en trevlig invigning som trots att det blev rätt livligt var nästan tyst till 22 då dom stängde uteserveringen och flyttade in i baren. Detta är ju uppskattat av oss som grannar och något El Beso än så länge skött föredömligt. Själva var vi på plats en knapp timme för att ta del av glädjen, musiken, ett glas vin, testa lite tapas samt att vi försökte hålla lite lagom ordning på lilla L som dansade överallt.

Sist av alla i lördags, en bra stund in på småtimmarna, stod två barfota pirater och ytterligare en gäst ute på gatan och pratade och skrattade. Jag är rätt säker på att både gäster och arrangörer (och grannar) är nöjda med invigningen.

17626143_10155243849204047_2238683465463125855_n.jpg

Lilla L dansade på invigningen

Skärmavbild 2017-04-04 kl. 15.07.42.png

Urklipp ur tidningen Vogel Gryff sid 13.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s