Hej, jag heter Jonas, är 42 år och jag är Maximerare.

Idag fyller jag 42, vilket ju enligt Douglas Adams är meningen med livet, vi får väl se hur det är med den saken. Själv ser jag födelsedagen som anledning att vara lite extra egocentrerad i bloggen idag. Jag tänkte att det är dags för mej att komma ut som Maximerare. Jag vet att jag nämnt begreppet tidigare i bloggen (till exempel här i samband med Borkmanns punkt), men i dagens inlägg tänkte jag ge lite mer kött på benen och berätta lite från insidan.

Maximerare och Tillfredställare ingår som två personlighetstyper när nyare psykologisk forskning arbetar med beslutsteori inom ramen för det intressanta området beteendeekonomi (utförligare läsning). Det tvärvetenskapliga ämnet beteendeekonomi handlar om hur människan, till skillnad från det gamla paradigmet the economic man, tar mycket mer emotionella beslut än man tidigare hävdat. Nobelpristagaren Daniel Kahnemans bok Tänka, snabbt och långsamt har blivit ett portalverk för oss nyfikna in i denna spännande värld. En väldigt viktig tes i boken handlar om hjärnans snabba, energisnåla, frekventa, instinkts- , erfarenhets- och emotionsdrivna beslutssätt 1 (system 1) och den långsamma, energikrävande, eftertänksamma och analytiska beslutstyp 2 (system 2) och hur mycket oftare vi använder system 1 än 2.

Inom beslutsteori talar man bland annat om Maximerare och Tillfredställare. Där Maximerare är personer som lägger mycket tid på sina beslut (mer system 2) eftersom dom sällan nöjer sej med något som är ”tillräckligt” bra (Tillfredställare) utan ständigt söker fler alternativ och väger in nya perspektiv.

 Niklas Laninge, själv maximerare, skriver om fenomenet här.

Som själv varande Maximerare tycker jag att begreppet Maximerare är lite olyckligt eftersom om det bara handlade om att hitta det bästa så vore valet varit relativt enkelt. Utmaningen handlar om att söka upp alla tänkbara alternativ och försöka välja det bästa alternativet av dessa utifrån olika, mer eller mindre, relevanta perspektiv och variabler. Maximerare borde snarare heta Optimerare.

I min vardag handlar det om att kämpa för att inte fastna i små beslut, inte förbli obeslutsam eller grubbla över redan tagna beslut. Istället koncentrera mina Maximerarresurser till större och viktigare beslut. Med det sagt är det relativt få beslut som inte kan tas med principen ”detta är ett tillräckligt bra val” (Tillfredställare).

Det fanns en tid då jag alltid var sist i sällskapet med att beställa lunch eftersom jag var tvungen att överväga alla perspektiv och alternativ, detta trots att det var ovanligt att jag mindes vad jag ätit till lunch när det väl blivit kväll. När jag söker en vara, tjänst eller lösning på något kan det ofta vara okej att välja den första som klarar de ställda kraven, man måste inte alltid söka fler produkter på utländska auktionssiter eller den senast tillgängliga leantanken att överväga. Likadant var det, och är det fortfarande ibland med en massa av vardagens beslut. Och tro mej när jag säger att det är krävande.

Egentligen är det tre perspektiv det handlar om:

  • Maximera urvalet så man inte missar några alternativ
  • Optimera valet utifrån de rätta och korrekt viktade variabler
  • Fatta och genomföra beslutet (passera point of no return)

När jag i Niklas text läser att Maximerare oftare blir missnöjda med sina val är det en självklarhet för mej. Den som investerat mycket energi och tid för att hitta det perfekta alternativet förväntar sej så klart att det är just så bra, bättre än alla andra alternativ (säg 1 på 10 000), medan den som bara nöjer sej med första bästa alternativ som uppfyller ett set av krav (25 av 10 000) så klart inte har samma förväntan på utfallet. Detta handlar om spelteori och om nöjdhet som funktion av förväntan och utfall.

Detta är något jag med gör-det-själv-KBT kämpar med lite varje dag.

Proven-Adsense-Alternatives.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s