Långhelg i London

Förra helgen, långhelgen kring Kristi himmelsfärd, var vi i London. Det var mer än åtta år sedan senast och vi hade pratat länge om att åka dit. Dels för sin storstadsattraktion men kanske främst för att besöka Harry Potter-studion. Och förra helgen blev det alltså av, där någonstans i tiden mitt emellan terrorattentatet i Manchester och det i London. Vi hade fina dagar i London med bra förutsättningar: onsdag-lördag var det varmt och soligt och på söndagen var det halvklart och lite svalare.

Vi bodde väldigt bra på Holiday Inn i Camden. Camden är inte vad det en gång har varit, men det attraherar fortfarande gott om alternativa själar och även om det inte är centrum för Europas ungdomskultur som det en gång var så är den i alla fall en centralplats för alternativ livsstil, ekologi, new age, drogromantik och gatumode. Dessutom är det en turistattraktion/fälla och en plats många som tidigare dyrkat den återvänder till. Och visst finns det fortfarande mycket att göra här. Och även om drogromantiken är påtaglig (och intaget säkert större än genomsnittet) känns det säkert att röra sej på de större gatorna här natt som dag. Vill man uppleva något av den forna skitigheten så bör man nog skynda sej för nu nu rivs och nybyggs det över allt. Gentrifieringen har verkligen satt tänderna i Camden. Camden Towns tunnelbanestation ligger på (båda) Northern line som är de svarta linjerna som går i nord-sydlig riktning i Londons tunnelbanesystem och passerar bland annat Euston, Tottenhan court road, Leicester square, Embarkment och London bridge.

Onsdag:

Jag jobbade på förmiddagen innan vi gav oss av. Jag och L tog bussen till flygplatsen där vi mötte upp Jennie som hämtat upp LG i skolan och kom med taxi. Vi flög till Lutons flygplats som av uppenbara skäl håller på att genomgå en väsentlig renovering. Därifrån en av de tillgängliga flygbussarna till Bond Street varifrån vi tog en lokal buss (274?) till Camden. Väl framme åt vi på ett lokalt hak och jag och LG hann en kvällspromenad längst kanalen innan det var dags att gå hem och lägga oss.

Torsdag:

På förmiddagen bekantade vi oss med omgivningarna: Camden Town, Lock och Market, vår lokala Sainsbury’s och promenadvägen längst kanalen. Lilla L var lite resegnällig så efter lunch med kanalutsikt tog vi en tupplur på hotellet innan vi med viss brådska via Euston och Watford junction tog oss till vår tidsslott på Harry Potter-studion.

Det var i sanning fantastiskt att få besöka ett stort antal autentiska och återuppbyggda scener (Stora salen, Gryffindors uppehållsrum, Hagrids stuga, Dumbledores kontor, Trolldomsministeriet, Weasleys kök, Trippeldäckaren, Diagongränden, Privet Drive etcetera) samt få följa med bakom kulisserna på översättningen av JK Rowlings böcker till film. Utöver miljöer får man följa med i hur figurer och platser konstruerats och höra mängder av historier från inspelningarna. Dessutom innehåller studiobesöket biobesök, restaurang, gott om fotomöjligheter (privata och professionella mot betalning) och butiker. Jag var otroligt imponerad av kreativiteten, professionalismen, hantverket och beslutsamheten med vilken medarbetarna skapat de åtta Harry Potter-filmerna. Shopen var möjligen lite rörig och naturligtvis något överprisad. Allt gick att se i sin egen takt och det blev också en lång eftermiddag som han bli kväll innan vi var tillbaks i Camden igen. Sammantaget ett fantastiskt besök.

Fredag:

Vi promenerade längst Regents kanal, med dom traditionella avlånga kanalbåtarna, från Camdens slussar via Regents park, London zoo till Little Venice. Lunch på båthuspuben och sedan lek i Rembrandt Gardens innan vi gick vidare längst kanalen till Paddnington och det lite mer fashionabla Sheldon Square där vi behövde svalka oss med en glass. Efter det fortsatte vi vidare ner till Marble Arch och Oxford street. Lite shopping och middag i all hast innan LG och Jennie avvek för att se musikalen Wicked medan jag och lilla L promenerade Oxford street fram till Tottenham court road varifrån vi tog tunnelbanan hem till Camden igen. Musikalen Wicked, som handlar om de två häxorna i Trollkarlen från Oz och om vad som är ont och gott, var tydligen lite långsam i början men när den sedermera kom loss var den tydligen väldigt bra.

Lördag:

På lördagen försökte vi besöka ett överfullt Camden Market. Lördag en långhelg var ett misstag. Det var för mycket folk för familjen Medin så efter en halvtimme gav vi upp, åt på den internationella matmarknaden och gav oss av mot stan och picnic vid Prinsessan Dianas lekplats i Hyde park/Kensington gardens. Inte heller där var vi ensamma, så klart, men vi hittade en liten plats helt nära musikdelen där det var lite lugnare och där det fanns lite skugga bakom bambuskogen. Någonstans i utkanten av Bayswater åt vi sedan på en grekisk restaurang innan vi tog bussen hem och L somnade på mina axlar.

Söndag:

I början av en storstadssemester har man så omfattande planer, så mycket man vill göra. Söndagen var vår sista heldag i London och vi behövde prioritera. Såg lite sevärdheter på förmiddagen: London eye, Westminster, St James’s park, Big Ben, Buckingham Palace, Downing street, Green Park (där pågick Westminster Mile ett fristående förälder-barn-lopp). Eftermiddagen tillbringades i huvudsak på Hamley’s men också på en del ställen i dess omgivningar (Piccadilly circus, Carnaby Street, Soho etcetera).

På måndagen efter frukost packade vi och tog Gatwick-expressen från Euston till flygplatsen.

Sammantaget blev det en fantastisk långhelg i London. Dock noterbart att det ibland är utmanande att få till timing för ätande och sovande för familjens minsting. Vi reste utan barnvagn, men det gick över förväntan. Här är våra highlights:

LGs tre bästa:

Vuxnas tre bästa:

Det är svårare att lista Ls favoriter, men lekplatserna i de stora parkerna är i regel väldigt bra och uppskattade (Regents park, Green Park, Hyde park/Kensington gardens etcetera).

Efter helgens terror i London lider jag med London.

18740374_10155357479101202_2277203592695888892_n.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s