Blåvitts viktigaste match

Idag är det dags för Blåvills Europa League-play off och jag får anledning att tänka tillbaks på sommarens fotbollsupplevelser. I år hann jag bara med tre hemmamatcher, varav en i allsvenskan och två i det så viktiga EL-kvalet. Tyvärr saknade jag en bra bortaresa, gärna till Skåne, men i år passade de bortamatcher som förelåg tyvärr inte familjens schema.

  • 21 juli GKS Piast Gliwice, Polen 0-0 (returen där Blåvitt säkrar avancemang)
  • 24 juli Jönköpings Södra 2-1 (allsvenskan)
  • 28 juli HJK Helsingfors, Finland 1-2 (i returen veckan efter i Helsingfors säkrade Blåvitt avancemang via en 2-0-seger)

Det är härligt att åter igen få se Blåvitt spela och minst lika trevligt att åter träffa den brokiga blåvita familjen. Snacket i sociala medier före match, planeringen, samling i en park, på en pub eller som i fallet före Piast-matchen: på en Gothia cup-läktare. Och så själva matchupplevelsen: gå in på Gamla Ullevi, matchsnack bakom läktaren, inmarsch till tonerna av Joel Almes Snart skiner Poseidon och så 2*45 minuter gastkramande fotboll. Och efter matchen: lugnare känslor och stämning efter resultat.

De två första matcherna innebar ju båda seger på något sätt, medan resultatet i den tredje var riktigt svagt, speciellt som vi i största delen av matchen hade kontroll över händelserna. Dock slutade ju även det dubbelmötet lyckligt sett med Blåvita ögon. Det är ju också därför vi idag skall spela play-off.

På tre kvalomgångar har vi detroniserat motstånd från Wales, Polen och Finland för att nu stå inför ett direkt avgörande dubbelmöte mot Qarabag FK från Azerbadjan. Ett dubbelmöte där vinnaren går in i Europa Leagues gruppspel med en incentive på minst 22 miljoner kronor.

Det sista hindret för att ta oss in i turneringen, Qarabag FK från Azerbadjan, klingar inte speciellt bekant, men det är ett bra lag med betydande internationell rutin och får nog anses vara favoriter mot oss. Qarabag har tagit dubbeln de två senaste åren i Azerbadjan och tagit sej till EL-gruppspelet två av de tre senaste åren och missat play off-matchen till Champions League-gruppspelet det tredje.

Detta är en livsviktig möjlighet för mitt IFK Göteborg, som fortfarande är i ekonomiska svårigheter, att återta sin plats i fotbollseuropas finrum. Torsdagens match är möjligen den viktigaste för Blåvitt på 15 år och för att den skall kunna sluta lyckligt krävs en verklig toppinsats från spelarna, laget, supportrarna, ja från oss alla omkring Blåvitt.

I sommar är det vi, Kamraterna, ett skönt kompisgäng från Göteborg som skall erövra Europa. 

 

13620717_10154380129446202_5971125055842837383_n

Mål och gåshud från i somras. Hur kommer det att gå ikväll?

Annonser

En reaktion på ”Blåvitts viktigaste match

  1. Ping: Sverige sommaren 2016 | BaselPappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s